Peatükk 3.5 (Doonorlus)

Lisamaterjal: lemmikloomade veregrupid ja doonorlus

III kooliaste

Koerad

Koertel on teada 8 erinevat punaliblede antigeeni. Neid tähistatakse ühise nimetusega DEA  ja igal antigeenil on oma number. Vereülekandel peab neist õnneks arvestama ainult ühte – DEA 1.1 –, sest see antigeen on võimeline tekitama antikehi, mis kutsuvad esile punaliblede lõhkemise ja tõsise tervisehäire. DEA 1.1 antigeen on 33–45% koertest. Kui nende verd kanda üle koerale, kellel DEA 1.1 antigeeni ei ole, on esimesel korral doonorilt saadud punaliblede eluiga lühem, sest antikehad tekivad paari nädala jooksul järk-järgult. Need antikehad jäävad koerale terveks eluks, ja kui sellisele koerale kantakse teist korda DEA 1.1 antigeeni sisaldavat verd, tekib eluohtlik olukord mõne tunniga. DEA 1.1 vastased antikehad võivad ohtlikud olla ka emase koera kutsikatele.

Testsüsteemid DEA 1.1 määramiseks on olemas ja veterinaarid kasutavad neid. Tihti on doonoriks veterinaaride oma koerad, kes on protseduuriga tuttavad ega vaja isegi rahusteid. Verd võetakse kaelaveenist kuni 450 ml.

Vereülekandel koerale arvestatakse vaid ühte antigeeni

Kassid

Kassidel on kaks olulist antigeeni A ja B ning sellele vastavalt kolm veregruppi A, B ja AB. Samuti kui inimese AB0-süsteemis, on neile antigeenidele juba kehas antikehad olemas, mistõttu tuleb vereülekandel sellega kindlasti arvestada. Testsüsteemid kasside veregruppide määramiseks on olemas. Kassilt saab kaelaveenist doonoriverd võtta narkoosi all ning seda ei võeta rohkem kui 55 ml.

Kassile saab vereülekannet teha nagu koeralegi. Kassil on kolm veregruppi, mida tuleb vereülekandel arvestada

Hobused

Hobustel on teada 8 veregruppi: A, C, D, K, P, Q, T, U, ja ligi 30 antigeeni. Kuigi hobustel nende antigeenide vastu loomulikult esinevaid antikehi üldiselt ei esine, tuleks ka esimese ülekande puhul leida sobiva grupi veri, sest tekkida võivad antikehad on üliohtlikud järgmiste ülekannete korral ning väga halvasti mõjuvad need hobuste järglastele. Tõuhobuste puhul on tervete järglaste saamine ülioluline.

Nii nagu inimese vereülekande korral, kontrollitakse ka hobustel enne vereülekannet nii doonori kui ka patsiendi veregruppi ja seda, kas nende veri omavahel sobib.

500 kg kaaluv hobune võib ennast kahjustamata anda kuni 8 liitrit verd. Kuna donatsioon võtab aega, tehakse hobusele enne seda rahustav süst.

Hobustel on 8 veregruppi ja ligi 30 antigeeni. Üks hobune võib korraga annetada kuni 8 l verd
Palun oota