Peatükk 1.1 (Müüdi anatoomia)

Saateks

Maailm meie ümber on täis iidseid lugusid, aga sageli on need rüütatud täna­päevasesse vormi ja seepärast ei oska me tihti uues kuues olevat vana ära tunda.

„Müüdi anatoomia” on mõeldud kirjanduse valikkursuse „Müüt ja kirjandus” tarbeks, pakkudes ühe võimaluse, kuidas võiks kursust käsitleda. Õpikus tuuakse välja müütide köögipool: müüdid lammutatakse tundmaõppimiseks laiali, kirjeldatakse nende ehitust, rolli ja muutumist ning lõpuks pannakse müüdid tervikuks uuesti kokku.

Riiklikus õppekavas on soovitatud „Müüdi ja kirjanduse” kursust õpetada 12. klassis, aga kuna müüdid on kirjanduse vanim kihistus, võib selle valikkursusega edukalt ka alustada kirjanduse õppimist gümnaasiumis.

„Müüdi anatoomia” on üles ehitatud mänguliselt ja sisaldab palju loovaid ülesandeid, mis peaksid süvendama huvi kirjanduse vastu. Veel leidub õpikus uurimuslikke ja eksamilaadseid ülesandeid ning välja on pakutud projekte, millesse saab kaasata kogu kooli. Ülesanded on lõimitud paljude õppeainetega: keelte, muusika, ajaloo ja kunstiga, aga ka geograafia ning füüsikaga.

„Müüdi anatoomias” on lugemissoovitused, mille seast saab õpetaja valida neli kursuse jooksul käsitletavat tervikteost. Õpiku lõpus on kokkuvõtvad selgitused põhimõistetele ja nimekiri allikatest, millele õpik toetub. Ühtlasi leiavad allikaloendist huvitavat lisamaterjali need, kes teemast rohkem huvi­tatud.

Monika Undo

Palun oota