Peatükk 3.4 (Tehnoloogia)

Miks valida disainipõhine õpe?

Miks valida disainipõhine õpe?

Teooria

Disainipõhine õpe tugineb disaineri loogika kontseptsioonile. Disainipõhine õpe on võin-teen-tüüpi koolitusmeetod, mis lubab õpilastel muuta võimatu võimalikuks, teha mitte millestki kõike ja aidata õpilastel teha tööd 0-st kuni 1-ni. Disainipõhine õpe võib aidata õpilastel omandada õppimisoskusi, sealhulgas empaatilist lähenemist, loomingulist mõtlemist, modelleerimise iteratsiooni, probleemide määratlemist jne.

Võrdlus

Suurim erinevus disainipõhise õppe ja traditsioonilise õppe vahel seisneb selles, et disainipõhine õpe võimaldab õpilastel õppida makroperspektiivsest lähenemisviisist mikroperspektiivse suunas, samal ajal kui traditsiooniline õpe on vastupidine. Disainipõhine õpe on projektipõhine protsess, mis võimaldab õpilastel õppida kogemuste kaudu. Selle asemel, et piirduda õpilaste õpetamisega õpikute alusel, julgustab disainipõhine õpe õpilasi mõtlema loovalt ja olema uuenduslik. Erinevalt disainipõhisest õppest õpetab traditsiooniline õpe õpilasi kasutama probleemi lahendamiseks ettekirjutatud meetodeid, mis takistab märgatavalt õpilastel omandada probleemi lahendamiseks vajalikke oskusi.

Õpiväljundid

Disainipõhise õppe eelis on see, et see toetab õpilaste empaatiavõime arengut, katse ja eksituse meetodi igakülgset omandamist, iteratiivse optimeerimise, visuaalse töötlemise, süstemaatilise organiseerimise ja muud oskuste rakendamist. Protsess kujutab õpilaste jaoks täielikku spiraalset õppimist ja võimaldab neil kasutada oma erinevates valdkondades omandatud teadmisi ning oskusi tegeliku elu probleemide lahendamiseks. Võime mõelda loovalt ja läbimõeldult on tõeliselt uuenduslik ning loominguline. Lisaks on disainipõhine õpe osutunud väga heaks viisiks kursuse hindamisel. Õpetajad saavad hinnata õpilaste õpitulemusi kõigis aspektides, eriti prototüüpide tegemise protsessis, mis nõudis õpilastelt erinevate oskuste ja teadmiste igakülgset kasutamist.

Õppeprotsess

Üks Hiina vanasõna ütleb: „Anna inimesele kala ja sa toidad teda üheks päevaks, õpeta inimest kala püüdma ja sa toidad teda kogu eluajaks.“ Loodame, et õpetajad saavad koos meiega kogeda disainipõhist õppeprotsessi. Selle õppetöö käigus võib teil oma projekti kavandi lõpetamiseks kuluda üks tund. Kui soovite tunnikava koostada võimalikult kiiresti, siis võite vahele jätta järgmise etapi – disainipõhise õppekava malli. Järgmisena proovime koos läbi teha disainipõhise õppimise protsessi.

Me näeme, et kogukonnas on palju karkudega kõndivaid vanureid, kuid see ei näi olevat lahendanud nende liikumisprobleemi. Kuidas me saaksime nende jaoks karke täiustada?

  • 1. ETAPP Avastamine/(empaatia rakendamine)
    (5 min)
    ​Milliste probleemidega seisate silmitsi? Miks?
    Keskenduge kasutajate probleemide põhjustele, uurige kasutajate motivatsiooni, eesmärke ja väljavaateid.
    Näide:
    leidsime, et kargud ei suuda lahendada vanurite kõndimisprobleeme, sest osa neist võib kergesti kukkuda.
  • 2. ETAPP Määratlemine
    (5 min)
    Tegelikud vajadused ja valupunktid:
    Koguge ja analüüsige kasutajate tegelikke vajadusi ja valupunkte.
    1. ​Näide 1.
      • Vanurid tahavad pidevalt kõndida.​
      • Tänapäevased kargud ei suuda lahendada kõiki kõndimisega seonduvaid probleeme.
    2. Näide 2.
      Karkude täiustamine on raske, kui me ei tunne vanurite kõndimisharjumusi.
  • 3. ETAPP Ideede genereerimine
    ​(10 min)
    Ajurünnak erinevate lahenduste saamiseks.
    Ajurünnak rühmades.
    Ideede arvukuse taotlemine, ei mingeid piiranguid, ei mingeid hinnanguid, jätke kõrvale väiksemad ideed.
  • 3. ETAPP Ideede genereerimine
    ​(5 min)​​​
    Langetage otsus optimaalse lahenduse kasuks.
    Tasakaalustage tulemused, teostatavus ja kulud, määrake lõplik lahendus.
  • 4. ETAPP Prototüübi valmistamine
    ​(10 min)
    ​Tegutsege lahenduse saavutamiseks kohe.
    ​Püüdke teha kõige vähem kulutusi, et saada lõppversioonile võimalikult lähedane toode.
  • 5. ETAPP Katsetamine
    Edukad punktid:
    Probleemsed punktid:​
    ​​Ettepanekud:
    ​Uued avastused:

Viie etapi kaudu peaksid õpetajad olema võimelised mõistma disainmõtlemise tähtsaid osi ja õpetamist disainipõhise õppeprotsessi alusel.

Info õpetajatele

  1. Pakkuda kaasahaaravat kogemust – see on suurim proovikivi traditsiooniliste õppeklasside jaoks. Õpetajad peavad loetlema inspireerivaid ja atraktiivseid teemasid, laskma õpilastel mõelda probleemidele kasutajate vaatenurgast ning pakkuda sihipärast lõpplahendust. Selles etapis peavad õpetajad andma võimalusi empaatia rakendamiseks, mitte aga üldist teavet.
  2. Probleemide täpne määratlemine – õpetajad võivad aidata õpilastel mõista õppeteemasid ja -meetodeid ettenähtud sisu taga, analüüsides probleeme ning selgitades nendega seotud teadmisi. Selles etapis peavad õpetajad õpilasi pidevalt suunama põhinõuete väljaselgitamisele, et jõuda lõppeesmärgini.
  3. Harjutage prototüübi valmistamiseks vajalikke oskusi – prototüübi valmistamine hõlmab kolme etappi: mudeli kavandamine – dokumentide töötlemine – masintöötlemine. Õpetajad peavad treenima õpilaste kriitilise mõtlemise võimet, suurendama nende kutseoskusi tööriistade kasutamisel ja tutvustame neile digitaalsete töötlusvahendite kasutusjuhiseid. See on muidugi ka suurepärane test õpetaja õpetamis- ja loomingulistele võimetele.
  4. Katselis-iteratiivse meetodi harjutamine – õpetajad peavad koostama ühe või mitu iteratiivse optimeeritud meetodi varianti, et koolitada õpilasi teemade järgi. Kasutajate tagasiside kogumise käigus peavad õpetajad aitama õpilastel valida ka tõhusa tagasiside, et kohandada praegust mudelit. Mitte igasugune tagasiside ei ole õige või vajalik, seega peavad õpilased õppima neid eristama ja sõeluma.

Tunnikava mall

Me demonstreerisime disainipõhist õpet õppekava 2. osas. Disainipõhine õpe on disainmõtlemise lähenemisviis, mis soodustab õpilaste arusaamist kontekstist, arusaamadest ja lahendustest. Samuti aitab see õpilastel ratsionaalselt analüüsida ja leida kõige sobivama lahenduse.

Vaatame nüüd disainipõhise tunnikava malli.

Palun oota