Peatükk 1.2 (AI ja OpiqGPT)

OpiqGPT

  • Mis on OpiqGPT ja kuidas seda kasutada?
  • Millised riskid OpiqGPT kasutamisega kaasnevad?

OpiqGPT ja soovitusi vestlusrobotiga suhtlemiseks

OpiqGPT on vestlusrobot, mida saavad Opiqus kasutada kehtiva õpetaja, õpilase või erakasutaja litsentsiga kasutajad. Vestlusroboti saab avada ja sulgeda menüüribalt.

OpiqGPT aitab ajaga kaasas käia ja õpetada õpilasi kasutama tehisintellekti tuttavas keskkonnas. Tehnoloogia areng ei peatu, peame sellest parima võtma ja suunama õpilasi asjasse mõistlikult suhtuma. Selleks on vaja kogemusi ja oskusi, nt küsimuse peab vestlusrobotile esitama võimalikult selgelt.

OpiqGPT prooviversioon kasutab vastuste leidmiseks kindlate õpikute tekstikorpust ja ChatGPT keelemudelit. Praegu on vestlusrobotil kasutada ajaloo, bioloogia, füüsika, geograafia, keemia, kirjanduse, loodusõpetuse, muusika ja ühiskonnaõpetuse õpikud.

OpiqGPT-lt võib küsida küsimusi või anda ülesandeid. Nt „Mis on demokraatia eelised?“ või „Lihtsusta seda vastust“. Vastuse juurde lisab OpiqGPT enamasti ka viite õpikule. Tavaliselt on viide asjakohane ja lubab põhjalikumalt teemaga tutvuda, mõnikord aga pole viide kahjuks teemaga seotud.

OpiqGPT töötab iga nutiseadmega!

OpiqGPT nutitelefoni vaade
Arvutiekraanil kuvatakse OpiqGPT-d paremal ääres. See tagab võimaluse paralleelselt tutvuda peatüki sisuga ja suhelda vestlusrobotiga.

Soovitusi vestlusrobotiga suhtlemiseks:

  • Vestlusrobotiga saab korrata teadmiste kontrolliks. Palu kõnerobotil näiteks koostada ja esitada kordamisküsimusi ning vastuseid kontrollida. Pea aga meeles, et OpiqGPT ei ole otsing, kuid aitab vestluse kaudu avada teemat, mis kasutajale huvi pakub.
  • Sõnasta küsimus võimalikult lühidalt ja konkreetselt. Võid juurde lisada isegi märksõnu, mis õppeainest või ajaperioodist soovid vastust saada.
  • Kui vaja võid paluda tehisintellektil seletada vastust detailsemalt või vastupidi üldisemalt. Nii saad õppida vastavalt enda tempole ja teadmistele
  • Mõtle, kas esitatud küsimust on võimalik mitmeti mõista. Kas samal sõnal võib olla mitmeid tähendusi või kas otsitav termin meenutab mõnda teist sarnaselt kõlavat eritähendusega sõna (nt muistend ja muistis)? OpiqGPT võib ajada segi sarnase kirjapildiga sõnu.
  • OpiqGPT vastusel on piiratud maht. Kui vastus jääb poolikuks, tasub kirjutada „jätka“, mille peale vastus jätkub.
  • Nagu tehisintellekt üldiselt, ei suuda ka OpiqGPT mõelda, sel ei ole sisulisi teadmisi ega arusaamist. Seega tuleb antud vastustesse alati kriitiliselt suhtuda.
  • Kui OpiqGPT vastus on väär, võib seda parandada ja õpetada.
  • Kui OpiqGPT vastus on ebamäärane, võib küsida täpsustusi ja allikat, millele info tugineb.

Opiqu otsing või OpiqGPT?

  • Opiqu otsing otsib vasteid digiõpikute tekstist, seda saab aine ja klassi järgi filtreerida. Vastuseid ei looda, vaid leitakse kindel sisu kindlast sektsioonist.
  • OpiqGPT kombineerib vastuse keelemudeli ja õpikute tekstikorpuse põhjal. See võib eksida või „leiutada“.

Otsingu vastus küsimusele "Mis on arheoloogia?"

Otsingu abil leiab vasteid tervest Opiqu varamust, vasteid saab filtreerida

OpiqGPT vastus küsimusele "Mis on arheoloogia?"

OpiqGPT vastuse lõpus olev viide viib enamasti info algallika juurde

Riskid ja probleemid

Kuna OpiqGPT-l ei ole sisulisi teadmisi ega võimet mõelda, võivad mõned vestluse vastused olla kummalised või suisa valed. Igas aines võiks õpilased koos õpetajaga OpiqGPT-ga suhelda ja vastuseid analüüsida. Kui OpiqGPT eksib, võiks seda öelda või vastuse osas täpsustusi küsida.

Tuleb meeles pidada, et OpiqGPT-d ei tohi kontrollimata usaldada! Vestlusroboti vastuses olevast viitest jõuad enamasti info algallika juurde Opiqus, kus on kinnitatud info. Viide õpiku peatükile võib olla ebatäpne. 

Kui kasutaja ei kontrolli kõneroboti vastuse tõepärasust, võib ta OpiqGPT-ga omandada vigased teadmised.

OpiqGPT-d ei tohi kunagi kasutada õppimise või mõtlemise asemel, vaid ainult abilisena.

Palun oota