Tõhusaks ja turvaliseks tööks laboris on vaja sobilikke vahendeid. Suur osa neist on klaasist, kuna klaas on keemiliselt stabiilne ja läbipaistev materjal. Samas on klaas habras ning puruneb kergesti, kui maha kukub või löögi saab. Peale klaasnõude kasutatakse laboris ka metallist, portselanist ja plastist anumaid ja töövahendeid.
Katsevahendid
Magnetsegaja-pliit on liikuva magneti ja pliidi kombinatsioon. Aparaat võimaldab korraga segada ja kuumutada, mistõttu ained lahustuvad ja reageerivad oluliselt kiiremini.
Statiiviga saab kinnitada katseklaase reaktsiooni ajaks vajalikku asendisse, eralduslehtreid ainete eraldamiseks jms. Kuna inimene ise katsevahendeid hoidma ei pea, jäävad käed muuks tegevuseks vabaks.
Piirituslambi leek süttib, kui alkoholist läbiimbunud nöör, vatt või muu pehme materjal süüdata. Piirituslambiga peab väga ettevaatlikult ümber käima, kindlasti ei tohi seda kallutada ega tahti välja tõmmata. Piirituslambi kustutamiseks tuleb asetada kork leegi peale ja see summutada, st takistada õhu juurdepääs.
Klaasnõud
Katseklaas on kindlasti üks tuntumaid laborinõusid. Seda kasutatakse lihtsate katsete tegemiseks, näiteks keemiliste reaktsioonide läbiviimiseks.
Mõnes katses võib vaja minna mitut katseklaasi, seetõttu on vaja ka katseklaasistatiivi.
Keeduklaasi on vaja ainete lahustamiseks ja segamiseks.
Kolb on ümar või kooniline klaasnõu lahuste valmistamiseks ja hoidmiseks.
Mõõtesilinder on vedeliku ligikaudse ruumala mõõtmiseks.
Lehtrit kasutatakse vedeliku valamiseks kitsa avaga nõusse.
Mensuur on ülalt laienev mõõtenõu vedeliku ligikaudse ruumala mõõtmiseks.
Pipetid
Tilgapipetti on vaja, kui vedelikku peab lisama väikeses koguses tilkhaaval.
Pipett on vedeliku täpse ruumala mõõtmiseks. Vedelik tõmmatakse pipetti pumba või sifooniga.
Portselannõud
Portselan on hea materjal, kui midagi on vaja kuumutada. Portselan siiski reageerib mõne ainega.
Portselankauss on õhuke portselanist nõu ainete kuumutamiseks. Kui midagi peab kauem kuumutama, tuleb portselankauss asetada metallvõrgule.
Portselantiigel peab vastu ka otsese leegi kuumusele. Seda on vaja, kui aineid peab suurema kuumusega mõjutama.
Uhmer on paksuseinaline portselannõu, mis pole mõeldud kuumutamiseks. Uhmris hõõrutakse portselanist nuiaga suuremad tahked osakesed väiksemaks.
Tiiglitange kasutatakse kuuma portselantiigli tõstmiseks.