Peatükk 1.1 (Koduõpe põhikoolile)

Koduõppe korraldus

Peatükk neile, kes vajavad väikesi näpunäiteid uues ja erilises olukorras.

Tähtis pole, kus sa õpid või õpetad, vaid mida sa õpid või õpetad.

Mis on koroonaviirus?

Video koroonaviirusest ja sellest, kuidas pandeemia ajal käituda. 

Õpilastega arutlemiseks

Miks on kiire levikuga pandeemia ohtlikum kui aeglase levikuga? Nakatumise ärahoidmiseks on väga tähtis inimesi vaktsineerida. Mis veel aitab nakatumisohtu vähendada? (Vastus: maski kandmine, kontaktide vältimine, käte pesemine jms.)

Tunniplaan

Õpilane

Järgi aega planeerides õpetaja korraldusi, sest

  • kooli tunniplaan aitab sul planeerida oma õppepäeva;
  • õpetaja ei saa olla kõigile õpilastele 24 tundi ööpäevas kättesaadav.

Õpetaja

Võimaluse korral järgige kodus sama tunniplaani mis koolis, sest

  • kooli tunniplaaniga on kõik harjunud;
  • õpetaja saab keskenduda ühele teemale ja õpilastele, kellega on kaugõppetunnis.

Kui te ei järgi tunniplaani, siis leppige kokku konsultatsiooniajad, et need ei kattuks teiste õpetajate aegadega.

See õpetaja on kõigile õpilastele kättesaadav 24 tundi ööpäevas kogu koduõppe vältel.

Tunni ettevalmistamine

Õpetaja

  1. Teatage järgmises tunnis käsitletav peatükk ja soovitatavalt ka tunni alguse kellaaeg õpilastele E-kooli või Stuudiumi kaudu.
  2. Kui teil on Opiqu materjalile lisaks ka oma õppematerjal, siis lisage see eelmisel päeval, sest siis on teie materjal järgmisel päeval õpilastele kohe näha. Kui te lisate oma materjali tunni jooksul, siis paluge pärast materjali lisamist õpilastel lehekülg uuendada, sest muidu nad seda kohe ei näe.
  3. Kui soovite mõista, mida õpilased uuest teemast teavad või mäletavad, saatke tunni alguses õpilastele ülesannete kogust lahendamiseks ülesanne ja teatage aeg, mitme minuti pärast peavad nad selle teile tagasi saatma. Sellega saate ka kontrollida tunnis osalemist. Ülesande otsimiseks kasutage nuppu „Samal teemal“ sektsiooni või teema all ja leidke lahtrist „Enne samal teemal“ ülesanne (bioloogia, geograafia, keemia ja füüsika puhul vaadake ka lahtrit „Teistes ainetes“, sest I  ja II kooliastmes on samasuguseid teemasid loodusõpetuses). Ülesannete vaheldusrikkuse huvides kasutage nii Avita kui ka Koolibri õppematerjale.

Õpilane

  1. E-päeviku jälgimine aitab sul olla kursis kooli õppekorraldusega. Palun jälgi seda!
  2. Kui enne esimest tundi aega napib, võid tundi minna ka pidžaamaga. (Sama kehtib ka õpetajale, juhul muidugi, kui tegu pole just videotunniga.)

Tunni käik

Õpetaja

  1. Õppige ühe või kahe alapealkirja kaupa. Andke õpilastele konkreetne aeg (nt 5 min), mille jooksul nad peavad lugema või kuulama teksti, vaatama animatsiooni või videot ning lahendama automaatkontrollitavad ülesanded.
  2. Kasutage stopperit.
  3. Seejärel saatke õpilastele sama teema kohta ülesannete kogust ülesanne. Märkuste lahtrit saab kasutada küsimuste-vastuste saatmiseks. Kui mitmel õpilasel on teema kohta üks ja sama küsimus, siis tehke vastusest fail ja salvestage oma materjal selle lõigu juurde.

Õpilane

  1. Vastavalt oma soovile vaata kõigepealt pilte, videot või animatsiooni ja siis loe või kuula teksti.
  2. Lahenda ülesanne (või ülesanded). Juhul, kui sinu ülesandes on viga, siis loe uuesti teksti, et mõista, kuidas viga parandada.
  3. Kui vajad ülesannet lahendades abi, esita märkuste lahtris õpetajale küsimus.
  4. Mõnes aines on küsimustele vastamine hõlpsam, kui peatüki tekst ja ülesanne on kõrvuti akendes korraga vaateväljas.

Kuidas ei ole mõistlik teha ülesandeid peatüki sees?

Kui sa lihtsalt proovid, milline vastus on õige, siis võid selle ka tegemata jätta, see on aja raiskamine, sest sina targemaks ei saa. Kui aga tahad ennast lollitada, siis klõbista, palju tahad, sellest ei muutu midagi ka halvemaks.

Ideed

Grupivestluses on hea kasutada leppemärke (emotikone). Nt „Ei saa aru“, „Tehtud“, „Ei kuule hästi“.

Selline pilt saatke siis, kui õpilased ja vanemad ei saa aru, et ka õpetaja on inimene.

Ülesanneteks sobivad uurimistöö, referaat, lugemine ja lugemispäeviku täitmine, essee/kirjandi/kirja/reportaaži kirjutamine, lühifilmi loomine, päeviku pidamine (ilm, muutused ühiskonnas, viiruse levik, märgid kevade saabumisest, majanduse käekäik vm aktuaalne teema, mis aine sisuga haakub).

Võimaluse korral saatke õpilastele videotervitusi, et neil ei ununeks, milline nende õpetaja välja näeb. Filmida võiks ka näiteid, kuidas mingeid ülesandeid lahendate. Videote ja helifailide salvestamine on samas ka põnev kodutöö õpilastele, nii et pange nad näiteks luuletuse esitamist filmima, katse tegemist salvestama või muud loovtööd jäädvustama.

Olge terved!

Soovime kõigile edukat õppetööd ja kannatlikku meelt. Katsume uue olukorraga kohaneda ning see üheskoos läbida. Oleme Teie jaoks alati olemas. Usume, et peagi võite jälle rõõmustada, kui  klassiruumis oma tavapärast õppetööd jätkate. Praegu on tervis kõige tähtsam, hoiame seda. 

Teie Avita

..... ja käed olgu meil kõigil puhtad!

Palun oota