Peatükk 5.1 (IV järk)

Teab oma kodukoha omavalitsuse sümboolikat ja juhte

Katsenõu on täidetud, kui kodutütar oskab nimetada omavalitsuse juhte – linnapea, vallavanem. Oskab oma kohaliku omavalitsuse lipul ja vapil olevaid sümboleid oma sõnadega kirjeldada.

Mis on omavalitsus?

Kodutütred teavad juba, et Eestimaa jaguneb maakondadeks. Meil on 15 maakonda. Maakonnad omakorda jagunevad omavalitsusteks. Kokku on meil 79 kohalikku omavalitsust. Omavalitsused on vallad või linnad. Valdasid on 64 ja linnasid 15. Vallas juhib kohalikku elu vallavalitsus ja linnas linnavalitsus. Omavalitsused peavad kõikjal Eestis täitma samu ülesandeid. Omavalitsused peavad oma elanikele pakkuma ühesuguseid teenuseid. Omavalitsused jagunevad veel järgmiselt: linnad, alevid, alevikud, külad.

Eesti riik jaguneb 

Maakonnad jagunevad Omavalitsused jagunevad:

  • linnadeks
  • küladeks
  • maakondadeks
  • alevikeks
  • aleviteks
Eesti riigi territoorium jagunemine. 

Omavalitsuse sümbolid

Nagu juba tead, on omavalitsused vallad ja linnad. Omavalitsuse sümbolid on lipp, vapp, aumärgid ja muud sümbolid.

Omavalitsuse vapp ega lipp ei tohi olla sarnased mõne ajaloolise või kasutusel oleva vapi või lipuga. Haldusüksuste vapid ja lipud peavad vastama heraldikanõuetele.

Enne vapi või lipu kehtestamist küsitakse Riigikantselei arvamust nimetatud sümbolite kohta. Riigikantselei tagab omavalitsuste vappide ja lippude vastavuse heraldikanõuetele ning kontrollib, et need ei oleks sarnased mõne ajaloolise või kasutuses oleva vapi või lipuga.

Peale kehtestatavate sümbolite kohta positiivse arvamuse saamist Riigikantseleist kehtestab volikogu omavalitsuse sümbolid ja nende kasutamise korra.

Lipul ja vapil kasutatavatel sümbolitel on oma tähendus.

Vastus: maakonnas

Lääneranna valla lipp
Lääneranna valla vapp

Sinine värv tähistab vallale iseloomulikke soid, rabasid ja merd. Sinine kui vee ja puhta õhu sümbol märgib vallaelanike tulevikupüüdlusi ning tähistab puhast loodust ja mitmeid looduskaitse- ja hoiualasid.

Omavalitsuse juhtimine

Iga nelja aasta tagant toimuvad Eestis valimised kohalikku volikokku. Volikogu kinnitab ametisse vabariigi valitsus.

Volikogu peab olema vähemalt seitsmeliikmeline ning sinna peab kuuluma paaritu arv saadikuid. Volikogu koosseisu liikmete täpse arvu kinnitab volikogu oma otsusega.

Volikogu valib endale esimehe, kes korraldab volikogu tööd, juhib istungeid ja esindab omavalitsust. 

Volikogu nimetab ametisse valla- või linnavalitsuse, seda juhib vallavanem või linnapea.

Uuri, kes on sinu omavalitsuses volikogu esimees ja vallavanem!

Kasutatud allikad: Lääneranna vald, Riigikantselei, Rahandusministeerium.

Palun oota