Peatükk 1.5 (NK III järk)

Tegutseb korrektselt rivikäskluste peale

Katse loetakse sooritatuks pärast riviharjutust, kui noorkotkas osales praktilises õppetunnis.

Riviõpe ja selle olulisus

Riviõpe on väga oluline, kuna see paneb aluse pealiku käskude korrektsele täitmisele ning kaitsevälisele täpsusele. Need punktid on omased Eesti kaitseväe rahvuslikele traditsioonidele. Rivi on kaitseväelise korra ja organiseerituse alus. 

Oled nüüdseks kindlasti juba rivis marssinud, olgu selleks vabariigi aastapäeva, võidupüha või mõni muu rivistus. Selleks, et ennast rivis enesekindlalt tunda, peab teadma ka mõningate mõistete tähendust.

Viirg on rivi, milles noored seisavad üksteise kõrval sirgjoonel. 

Kolonn on rivi, milles noored seisavad üksteise selja taga selliselt, et ees seisva inimese kukla tagant ei oleks näha teiste inimeste kuklaid. 

Tiib on rivi parem- või vasakpoolne ots. 

Rinne on rivi külg, mille poole rivistatud noored seisavad näoga. 

Lisaks on olemas ka  erinevad rivis sammumise viisid. Need on

  • vabasamm,
  • taktsamm,
  • valvelsamm.
Rivis on väga olulisel kohal täpsus. Foto: Lisett Kruusimäe

Vabasammu kasutatakse rännakutel, vabalt liikumisel. Vabasammu korral ei ole sammu pikkus ega sagedus määratud. Taktipidamine ei ole nõutav.

Küll aga ei tohi lahkuda oma kohalt rivis. Rivis võib rääkida ning kohendada oma riietust.

Taktsammu kasutatakse liikumisel rivis.

​Samm on rõhutataud, keha sirgem, vaade suunatud ette. Käed liiguvad hoogsalt sammu taktis pingeteta vöö kõrguseni. Rivis ei tohi rääkida ega ennast kohendada.

Valvelsamm nõuab jõupingutust, arendab ühtekuuluvust ning distsipliini. Seda kasutatakse väikese vahemaa läbimisel ning kellegi tervitamisel

Rännakul kasutatakse rivis liikumisel vabasammu. Foto: Iiris Prosa
2020. aasta Võidupühal Kadrioru lossihoovis pidid noorkotkad nii sündmusele minnes kui sealt lahkudes marssima taktsammu järgi. Foto: Lisett Kruusimäe
  • Viirg
  • Kolonn
  • Vaba­samm
  • Takt­samm
  • Valvel­samm
  • Seistakse üksteise kõrval. 
  • Seistakse üksteise selja taga. 
  • Võib ennast kohen­dada.
  • Marssi­mise põhiline samm. 
  • Marssi­des kellegi tervitami­sel 

Rivikäsklused

Oled juba õppinud, kuidas rivis joonduda, liikuda, teha pöördeid. Nüüd aga õpid täitma ka ülevalpool väljatoodud mõisteid. 

Käskluse "Joonele – KOGU!" puhul tuleb rivistuda joonele rivikäskluse andja paremale (vasakule) käele.

Esimene noorkotkas seisab nii, et tema õlg jääb pealiku käe juurde. Edasi rivistub rühm tema järgi joonele selliselt, et iga poiss sirutab vasaku (parema) käe välja, puudutades vasakul (paremal) oleva noorkotka õlga. Rivi asub ühel joonel. 

Käskluse "Joonele – KOGU!" rivistus. Foto: Kristjan Prii
Käskluse "Joonele – KOGU!" rivistus. Foto: Kristjan Prii
Käskluse "Kolonni – KOGU!" rivistus. Foto: Kristjan Prii

Käskluse "Kolonni – KOGU!" puhul tuleb rivistuda kolonni pealiku selja taha.

Selleks astub pealiku selja taha esimene noorkotkas. Rühm rivistub tema selja taha kolonni, joondudes niiviisi, et iga noorkotkas näeb ainult eesseisva poisi kukalt. Õige kauguse võtmiseks sirutatakse vasak käsi ette nii, et see puudutab eesseisja selga.

Käskluse "Taktsammu – MARSS!" järel tuleb alustada liikumist vasaku jalaga, rõhutades esimest sammu.

Keha on sirge, pea püsti, vaade suunatud ette. Käed liiguvad hoogsalt sammu taktis pingeteta vöö kõrguseni ette ja väljasirutatult taha. Sõrmed on koos. 

Käskluse "Paigal – MARSS!" järel tuleb sammu takti märkida jalgade paigal tõstmise ja mahapanemisega. Samm tehakse ühes kohas, tõstes jalga maas oleva jala poole sääre kõrgusele. 

Käsklus antakse vasaku jala mahapanekul, seejärel tuleb teha üks samm parema jalaga ning alustada vasaku jalaga paigalsammu. 

Selleks, et asuda uuesti liikumisele, antakse käsklus "Otse–MARSS!". Käsklus antakse vasaku jala mahapanekul, pärast seda tuleb teha veel üks samm parema jalaga ning alustada liikumist vasaku jalaga taktsammul. 

Liikumise peatamiseks antakse käsklus "Seis!", mille peale tehakse veel üks samm, tagumine jalg pannakse eesmise kõrvale ning jäädakse valvelseisangusse. 

            Palun oota