Peatükk 2.3 (Maakaitse käsiraamat)

Käsud

Meie ei tohi parunitele ja nende palgalistele rauddivisjonile võimalust anda ennast korrastada ja koondada pärast kahepäevast lahingut, mis nad on saanud Soomusrongide ja nende väeosade ja 3. Divisjoni poolt. Madu pea peab maha raiutud saama, ja selle jaoks peab vaenlast lõhkuma ja Võnnu linna ära võtma. Võnnu linna ära võtmine jääb Soomusrongide ja nende väeosade ülesandeks. Polkovnik Heinze grupp peab peale tungima ühes Soomusrongide osadega nende pahema tiivaga koos Vesselgohvi – Ramotski sihis ja püüdma Ramotski oma alla võtta; mis juures 2-ne ratsaväe polk tuleb vaenlasele seljataha saata. Pealetungimine algatada mitte hiljem, kui kell kolm. 6-s ja 9-s polgud jätkavad oma operatsiooni edasi, püüdes Roopa alevit oma alla võtta.

3. diviisi ülema kindral Ernst Põdderi käsk 22.06.1919 kell 23.17

Eelkäsk

Eelkäsu (warning order, WARNO) koostamist alustab pealik juba oma käsu saamise ajal.

Eelkäsu mõte on anda oma võitlejatele eesseisva ülesande idee ja algatada ettevalmistused nii ruttu kui võimalik. Seetõttu ei tohi eelkäsu andmisega viivitada minutitki rohkem kui vaja.

Pealiku eelkäsk hõlmab järgmisi juhiseid:

  1. Olukord: kokkuvõtlik ülevaade vastase teadaolevast olukorrast ja tegevusest meid puudutavas alas; omade (kõrgem pealik ja naabrid) asukohtadest ja kavatsustest; kas keegi antakse meie patrulliga kaasa või peab keegi meie omadest mujale liikuma.
  2. Esialgne põhiülesanne: kes, mida, millal, kus ja miks. Tuletub kõige olulisemast ülesandest, mis kõrgem pealik on andnud täita. Ütle 2 korda!
  3. Üldised juhised (juhised, mis kehtivad kõigile).
    1. Juhtimisahel nimeliselt.
    2. Patrullüksuse jaotus gruppideks ja meeskondadeks (püüa säilitada allüksuste ühtsust).
    3. Vorm, varustus, relvastus, toit ja vesi kõigi jaoks (kui on muutusi ÜTEs).
    4. Erirelvastus, laskemoon ja erivarustus (kui on muutusi ÜTEs), nagu näiteks miinid, lisalõhkelaengud, haaratskonksud, köied.
    5. Esialgne ajakava, mis koosneb vähemalt järgmistest aegadest:
      1. hinnanguline väljaliikumise aeg,
      2. ülesande alguse aeg objektil,
      3. aeg ja koht lahingukäsu saamiseks,
      4. rekke aeg ja kes osalevad,
      5. varustuse ja ettevalmistuste kontrolli aeg,
      6. harjutuste aeg ja kohustuslikud harjutused, nagu tegevus objektil, köissilla rajamine, sõjavangide läbiotsimine jne, kuidas aega jätkub.
    6. Täiendavad üldised juhised vastavalt vajadusele.
  4. Erijuhised (juhised nimeliselt või positsioonide kaupa).
    1. Alluvatele juhtidele ja spetsialistidele:
      1. rühmapealiku abi (rühma patrull) / A-meeskonna pealik (jao patrull),
      2. jaopealikud (rühma patrull) / B-meeskonna pealik (jao patrull),
      3. sidemees,
      4. meedik,
      5. tulejuht,
      6. juurde antud spetsialistid (kui on).
    2. Juhised juhtidele ja võitlejatele, kes aitavad lahingukäsku ette valmistada.
    3. Juhised luuregrupile (ELN, väljumise aeg, tagasioleku aeg, ettekannete kord).

Kas on küsimusi?
​Kellade kontroll! Tegutseme!

Lahingukäsk

Lahingukäsk (operations order, OPORD) on juhi antav suunis oma alluvatele, millel on kindel järjekord ja ülesehitus.

Viiepunktilist käsuformaati kasutatakse esitluse organiseerimiseks, terviklikkuse kindlustamiseks ning selleks, et aidata alluvail käsust ühtemoodi aru saada ja seda järgida.

Käsu selgitamiseks kasutage maastikumudelit (vajadusel kahte mudelit: objekt ja marsruudid objektile) või skeemi koos kaardiga. Alluvad juhid teevad märkmeid oma allüksusi puudutavate osade kohta ja koostavad oma käsu alluvatele, kasutades samasugust viiepunktilist käsuformaati.

Alljärgnevalt on kirjeldatud põhjalikku käsuformaati. Tihti ei ole selliseks detailsuseks aega. Mida rohkem üksus on koos tegutsenud, seda lühemaks muutub ka käsu andmine, sest allüksustes kujunevad välja kindlad tegutsemismudelid, mis ei vaja enam detailideni üle kordamist. Siiski peab pealik planeerimisel arvesse võtma kõiki kirjeldatud aspekte. Käsku andes keskendub ta vaid olulisele, et mitte koormata oma võitlejaid andmetega, millest ülesande sooritamiseks tegelikult kasu pole.

Alustuseks kohaloleku kontroll; maastikumudelite või skeemi tutvustus (mõõtkava, põhjasuund, olulised maastikuelemendid, orientiirid); kirjutusvahendid ja märkmik kaasas; distsipliin – ärge küsige vahele, oodake, kuni ma luban.

  1. Ülesande koosseis. Näita, kuidas allüksus on organiseeritud operatsiooni läbiviimiseks (millised allüksused on millised grupid). Võimalusel grupeeri käsu saajad käsu andmiseks vastavalt ülesande koosseisule ja paiguta nad vastavalt ruumi / maastikumudeli äärde (nt varitsuse korral on maastikul parem julgestus ka käsu saamisel paremal äärel). Määra põhipingutusüksus, kellel saab olema ülesande raskust kandev osa. Soovitatav on esitada üksuse struktuur skeemina.
  2. Ülesande ala piirid. Näita selgelt maastikumudelil või kaardil: oma asukoht, ülesande asukoht, tegutsemisala piirid, et mitte sattuda teiste oma üksuste alasse või suurema vastase haardesse.
  3. Ilm, valgus ja maastik.
    1. Ilm ja valgus
      ​​​(kõrgeim temperatuur, madalaim temperatuur, tuule kiirus, tuule suund ja kiirus, sademed, pilvisus ja selle mõju õhuvahenditele, kuu tõus, kuu loojang, kuu faas, valgustuse %, päikese tõus, päikese loojang, esimene valgus, viimane valgus).
    2. Maastik: üldine ülevaade (mets, soo, lage, asustatud),
      • vaatlus ja tuleväljade ulatus meetrites (lagendikud, põllud, teed),
      • varjatus ja varjumine (taimestiku tihedus, kraavid, sihid, asustus jms),
      • takistused (järsakud, jõed jms),
      • võtmekohad (kõrgendikud, teeristid, sillad jms),
      • liikumisteed (masinatel kasutatavad teed, sihid, põllud jne).
        ​Ilma ja maastikku tuleb hinnata omavahel kooskõlas nii oma kui ka vastase seisukohast, tuues välja mõlemale olulised plussid ja miinused.

1. Olukord

  1. Vastane
    Teave vastase kohta tuleb peamiselt kõrgemast käsust (1.a), aga juht täiustab seda, et varustada alluvaid vajalike detailidega (oma luure tulemused, kogemused jne). Samas vähendab ta vastase tegevusala mastaapi tema üksusele vajalikesse piiridesse. Lisaks otseselt rünnatavale vastasele tuleb silmas pidada ka teiste läheduses paiknevate vastase üksuste reaktsiooni – abijõudude või jälituspatrullide saatmine sündmuskohale. Vastavalt olemasolevale informatsioonile ja oma analüüsile vastase tegevusest annab juht allüksusele järgmise teabe:
    1. vastase allüksuse koosseis (üksuste tüüp – nii rünnatav kui abijõud);
    2. asukoht või asukohad (teadaolevad ja eeldatavad);
    3. vastase praegune tegevus ja eeldatavad eesmärgid (milleks ta võib valmistuda);
    4. tugevus, moraal, relvastus ja vahendid/varustus (arvud ja hinnang);
    5. tõenäoline tegevuskava (rünnatava üksuse reaktsioon rünnakule, teiste tema lähedal paiknevate üksuste reageering);
    6. kõige ohtlikum tegevuskava (mis võib nurjata meie ülesande).
      ​Näita vastase eeldatavat tegevust kaardil või maastikumudelil.

  2. ​Omad üksused
    See informatsioon on kõrgema käsu paragrahvides 1.b, 2 ja 3:
    1. kaks astet kõrgema üksuse ülesanne ja pealiku kavatsus;
    2. kõrgema üksuse ülesanne ja pealiku kavatsus;
    3. naaberüksuste asukohad ja nende planeeritav tegevus paremal, vasakul, ees ja taga (orientiirid, piirid). Märgi ära, kuidas nende tegevus mõjutab meie üksuse tegevust, eriti ees ja külgedel asuvad üksused.
      ​Näita kaardil või maastikumudelil.
  3. Tugevdused ja vähendused
    Siin on näidatud allüksused ja isikud, kes on kõrgemalt juurde antud (nt õhutulejuht, meediaspetsialist jne) või eraldatud muuks ülesandeks (nt 1. jagu malevkonna juhtimispunkti liikumise julgestamiseks). Tuleb kõrgema käsu punktist 3.

2. Põhiülesanne

Üksuse põhiülesande klausel on selge, napisõnaline ja ühte lausesse kokku võetud suunis üksusele määratud kõige olulisemast tegevusest vastase vastu koos eesmärgiga, miks seda tehakse.

Kui üksusele on püstitatud mitu ülesannet, siis esitatakse siin peamine, mis tagab kõrgema pealiku tahte täitmise kõige olulisemas faasis. See klausel vastab viiele küsimusele: kes, mida, millal, kus ja miks teeb. Ülesande klausel tuleb kõrgemalt antud ülesannetest (§ 3) ja lahingutegevuse planeerimisest. Põhiülesanne peab olema teada kõigil allüksuse võitlejatel, sest kui ka miski muu meelde ei jää, siis see eesmärk on vaja iga hinna eest saavutada. Seetõttu on mõistlik käsku andes põhiülesannet korrata ehk öelda see lause kaks korda.

Näiteks: 1. jagu, Riisipere rühm (kes?) teeb lähivaritsuse vastase liikuva sidereleepunkti hävitamiseks (mida teeb? – ülesanne ja tulem) mitte hiljem kui (MHK) 212200 Okt 22 (millal peab varitsuses valmis olema?), piirkonnas LF405571 (kus?), eesmärgiga häirida vastase sidet KV üksuste liikumise ajaks vasturünnakule (miks?).

Täpne ülesande täitmise koht näidatakse kaardil või maastikumudelil.

3. Täideviimine

  1. Pealiku kavatsus

Siin kirjelda mõne lausega üldiselt ja jutustavalt, kuidas allüksus täidab oma ülesande – algusest lõpuni, ilma liigsete detailideta. Alusta väljaliikumisest lähtepunktini, jätka ülesande sooritusega ja kuhu tuleb eemalduda. Kirjelda, mis on ülesande eduka täitmise tingimus. Määra põhipingutus ja selgita, miks just see. Kirjelda toetavaid tegevusi ja kuidas need aitavad ülesande edukale täitmisele kaasa. Selline jutustus annab hea sissejuhatava ülevaate alluvatele ja aitab neil hiljem paremini detaile mõista.

Me liigume välja oma praegusest asukohast kell 18.00 lääne suunas planeeritud teekonnal ca 6 km (näita maastikumudelil). Jõudes VKPsse (näita maastikumudelil), teen varitsuskoha luure (näita maastikumudelil), mille käigus panen ka välja julgestuse. Edasi viin kõik ülejäänud positsioonidele ja kell 22.00 oleme varitsuseks valmis. Vastase ilmudes hävitusalasse (näita maastikumudelil) algatan mina varitsuse kaitselaenguga; tuletoetus- ja rünnakugrupp avavad samaaegselt tule. Kui vastane on hävitatud, kogub rünnakugrupp surnud vastase juurest luureandmed, relvad ja laskemoona ning paigaldab laengud sidetehnikale. Ülesanne on edukalt täidetud, kui vastane ja tema sidetehnika on hävitatud. Seejärel eemaldume minu signaali peale mööda plaanitud teekonda (näita maastikumudelil) kuni järgmise patrull-laagrini ca 5 km kaugusel (näita maastikumudelil).

Põhipingutus on vastase hävitamine hävitusalas rünnaku- ja tuletoetusgrupi poolt, sest see võimaldab rünnakugrupil minna ja õhkida vastase sidetehnika. Toetavad tegevused on julgestus varitsuskoha külgedel, mis laseb rünnakugrupil oma tegevused lõpule viia ilma, et neid häiriks juhuslikult järgnev või appi saadetud vastane. Ülesanne on edukas, kui oleme kogu vastase sidetehnika hävitanud ja turvaliselt oma patrull-laagris.

  1. Manööver ehk tegevus sihtmärgil – see osa pealiku kavatsusest pöörab detailset tähelepanu ülesande läbiviimise tehnikale ja on käsu kõige mahukam osa. See on kirjeldus ülesande täideviimisest, mis algab ülesande lähtepunktist (julgestuspeatus enne VKPd) ja lõpeb alalt lahkumisega pärast ülesande täitmist.
    Siin osas kirjelda tegevust faaside kaupa, näidates maastikumudelil või skeemil, kus allüksused asuvad, liiguvad ja millal mida teevad. 
    ​Allüksuse juurest lahkumise korral (pealike reke jms) või eraldi jäetavatele meeskondadele (julgestus, rebasehaagi valve jms) anna ka kohe KOP5 juhised (korraldused ootamatuste puhuks, 5 punkti), et neid terves mahus ülesande käigus enam kordama ei peaks. 
    ​Samuti räägi siin, mis on murdepunkt (vastane ei osuta enam vastupanu) ja kuidas see on seotud läbiründamise või selle ärajätmise tingimusega, mis on varuplaanid ootamatuste puhul vastase või enda olukorras (arvatust tugevam vastane, üllatuse ebaõnnestumine ja vastase tiibamine jms – mis teeme siis?). Kogu see osa peab olema selge ja arusaadav kõigile. Näita kogu tegevust täpselt maastikumudelil sedamööda, kuidas selgitus edeneb. Määratud abiline liigutab mudelil vastaseid, oma allüksusi ja tulesuunamisjooni, luues nii reaalajas ülevaate, mis sihtmärgil toimuma hakkab. 
    ​Maini nimeliselt kõiki allüksusi, andes igale neist selge põhiülesande ja eesmärgi. Too esile põhipingutusüksus, kes sooritab kõige olulisema manöövri (tavaliselt rünnakugrupp või üks jagu, kelle ülesanne on kõige suurema kaaluga plaanitud eesmärgi saavutamiseks). Kõik ülejäänud allüksuste ülesanded peavad olema põhipingutuse saavutamisega seotud ja seda toetama.​
  2. Drooni(de) toetus (kui saadaval). Siin kirjelda, mida ootad droonioperaatorilt – mis ajal ja mis suunast on vaja infot koguda kogu ülesande kestel. Määra ka õigused, millistel allüksustel on drooni suunamise prioriteet. Rünnakufaasis otsib droon tavaliselt varjunud vastast rünnakugrupi ees ja tiibadel ning operaator annab leidudest teada vahetult rünnakugrupi pealikule. Rünnakugrupi pealik juhendab droonioperaatorit vahetult, kui tal on vaja kontrollida kahtlast asukohta. 
    ​Kui objekt on julgestatud, asub droon jälgima vastase võimalikke lähenemisteid, et saada allüksusele varajane hoiatus lähenevast vastasest. Drooni võib kasutada ka põgeneva vastase jälitamisel, et temast ette jõuda ja varitseda. Samuti saab drooniga avastada põgeneva vastase ülesseatud kiirvaritsust ja infot ära kasutades rünnata teisest suunast.
  3. Raadioside segamine (kui on saadaval). Kirjelda, kes, kus ja millal, millises põhisuunas ja kui kauaks lülitab sisse segaja, et võtta vastaselt võimalus kutsuda appi tugevdusi või tellida kaudtuld.
  4. Kaudtuletoetus (kui on saadaval). Kirjelda plaanitud kaudtuld manöövri läbiviimise toetuseks (sarnaneb tuletoetuslisale, mis tehakse kilel ja kooskõlastatakse tuletoetusüksusega). See määrab eesmärgid kaudtuld kasutades, prioriteedid (kasutamise järjekord, eesõigus), peamiste sihtmärkide paiknemise, nimed ja igasugused kaudtule kasutamist kitsendavad meetmed (kas kõrgemalt antud või tuleb ise määrata omade või tsiviilisikute kaitseks). Kasuta vastavaid märke maastikumudelil.
  5. Pioneerid, õhutõrje ja muud lahingutoetusüksused: siin anna oma kooskõlastatud plaan pioneeride, õhutõrje ja muude ajutiselt saadaval üksuste toetuse kasutamise ja tegevuste kohta. Näita ära allüksus, aeg, kohtumispunkt, ülesanded ja vastutajad, kes neid juhendavad. 
    ​Mõistlik on jagada see punkt faasideks. Näiteks lähivaritsuse korral: 
    ​I faas: varitsuse ülesseadmine (lähtepunkt–tegevusedVKPs–positsioonide reke– liikumine positsioonidele ja maskeerimine – valmis varitsuseks); 
    ​II faas: varitsus (tuletegevuse alustamine – hävitusala läbiründamine ja kontrollimine, luurematerjali kogumine, laengute paigaldamine);
    III faas: eemaldumine (alates eemaldumiskäsu andmisest kuni VKPst väljumise ja ohutus kauguses julgestuspeatuse tegemiseni). 
    NB! Põimi igasse faasi kaudtuli ja muud toetusüksused loogilises järjestuses. Ära unusta iga faasi juures planeerida ja esile tuua ka haavatute kogumispunkti.​

b. Ülesanded lahinguüksustele

Siin täpsusta lisaülesandeid ja -eesmärke, mida ei kirjeldatud paragrahvis 3.a.(1), allüksuste kaupa (tee eraldi alapunktid). Nt spetsiaalsete meeskondade ja isikute määramine, nagu otsimismeeskonnad, esmaabimeeskonnad, navigeerijad, lõhkamismeeskonnad, köissillameeskond, käskjalad jne. Määra, millisest jaost või grupist nad tulevad, ja nii, et kõik oleksid ka dubleeritud: alati on üks meeskond peamine ja teine varumeeskond. Jao tasandil määratakse nimeliselt. Anna täpsed juhised, millal nad neis ülesannetes tegevusse astuvad ja mida nad teevad. Samuti tuleb siin öelda, mida teevad teised nende meeskondade puudumisel tavarivistusest, näiteks kui otsimismeeskond liigub oma ülesandele sihtmärgil, asetab jaopealik/grupipealik ringkaitse ümber nii, et puuduvate võitlejate tulesektorid saaksid kaetud. Sellised juhised annab pealik omal initsiatiivil; neid ei kirjutata ette kõrgemas käsus, kuid need on hädavajalikud üksuse ülesande õnnestumiseks.

NB! Ülesanded, mis on kahel või rohkemal allüksusel samad, anna kooskõlastusjuhistes.

c. Ülesanded lahingutoetusüksustele

Seda punkti on vaja katta vaid vajadusel. See on identne punktiga 3.b, kuid siin tuuakse ära toetusüksuste ülesanded, mis on lisaks antud pealiku alluvusse. Näiteks lisaks antud tulejuhid, pioneerid, teejuhid jms. Määra neile konkreetsed ülesanded ja etapid, mil sa tahad neid tegevuses näha ja mis nad peavad saavutama.

d. Kooskõlastusjuhised

Siin anna kõik kooskõlastust vajavad detailid, mis on rakendatavad kahele või enamale allüksusele/grupile. Need võivad olla antud kõrgemalt, kuid enamiku neist peab pealik ise määrama. Juhul, kui teatud tegevused ei kehti kõigile allüksustele, märgi selgelt,kellele on vastav ülesanne suunatud. Tegevused, mis tuleb siin katta:

  1. ajakava, millal mingi tegevus peab toimuma alates käsu lõppemisest kuni ülesande täitmise järel järgmisse paiknemisalasse saabumiseni (eeldatavalt);
  2. pealiku üliolulise teabe nõuded (ÜTN) – ainult selline teave, mille puhul ülesande täitmine on ohus, kui meie seda ei tea või vastane teab seda meie kohta;
  3. rännaku järjestus ja kasutatavad rivistused;
  4. tegevused peatudes (lühike/pikk) päeval ja öösel;
  5. teekonnad liikumisel (peamine ja varuteekond) VKPni ja sealt järgmisse paiknemiskohta koos planeeritud kaudtule sihtmärkidega (kui kaudtuli on saadaval) ning vastase jälitust ja vaatlust eksitavate tegevustega (siksakliikumine, mahaastumiskohad, kiirvaritsuskohad jne);
    ​Rännakuteekonnad tuleb täpselt näidata maastikumudelil, andes suunad, vahemaad, orientiirid ja olulised koordinaadid. Planeeri alati põhi- ja varuteekonnad. Kui osa rännakust on masinatega, siis anna siin ka masinatel liikumise juhised (rännaku lisa).
  6. omade liinidest väljumine ja neisse sisenemine: kord, kohad, ajad, tunnused;
  7. kogunemispunktid (KPd ja ka VKP) koordinaatide ja loodusliku orientiiriga, tegevused nendes. Liikumisel on vaja KPsid ette planeerida, eriti ohualade lähedusse. Need märgitakse maastikumudelile, kus nende asukohad saavad kõigile selgeks;
  8. tegevused ohualade ületamisel või neist möödumisel. Üldine tegevus mitteteadaolevate ohualade puhul ja konkreetsed plaanid teadaolevate ohualade puhul (lähikülje ja kaugkülje KPde määramine koordinaatide ja orientiiride järgi jne);
  9. tegevus kontakti sattumisel (märgates ise esimesena, sattumine kaug/lähivaritsusele, kaudtuli, snaiper, õhurünnak, valgusrakett, tsiviilisikud jne);
  10. tegevused „juhul, kui …“ (olulisemad olukorrad, mis võivad muuta planeeritud ülesande kulgu, ja konkreetsed juhised, mis siis teha);
  11. TBK oht ja kaitsetase;
  12. tagasiside tingimused (allüksuste käskude kooskõlastus pealikuga: millal, kus ja mis tingimustel seda tehakse);
  13. ettekanded: millal ja mille kohta, nii üksusesiseselt kui kõrgemale;
  14. lahingureeglid (kokkupuutel tsiviilisikutega, sõjavangide vastuhakk jne);
  15. muud juhised (mida iganes veel on kõigil vaja teada ja järgida). 

Paljud neist juhistest on kokkutöötanud üksustel kujunenud ÜTEks (ühtlustatud tegevuse eeskirjaks), kuid vähimagi erinevuse või täpsustuse korral tuleb need üle korrata.

4. Lahinguteenindus

See paragrahv puudutab olulist logistilist informatsiooni, mis on nõutav üksuse tegevuse tagamiseks missiooni vältel. Siia on lisatud ka juhised toetusüksustele.

a. Üldine

  1. Olemasolevad ja planeeritavad logistikapunktid ja peidikud. Asukohtade koordinaadid, orientiirid, ajad ja varustamisega tegelevad võitlejad.
  2. Haavatute, langenute ja kahjustunud varustuse kogumispunktid. Asukohtade koordinaadid ja orientiirid; valdkonnaga tegelevad võitlejad.
  3. Täiendavad juhised meditsiiniteenistusele (kui on).

b. Materjalid ja teenistused

  1. Varustus.
    • Klass I: toiduplaan (mitu toidupakki, kas on sooja toitu ja millal on söömine).
    • Klass II: isiklik varustus, erivarustus, riietus, tööriistad, telgid jms.
    • Klass III: kütused, õlid, keemilised ained.
    • Klass IV: konstruktsioonid ja tõkestusmaterjalid (okastraat, liivakotid, puitmaterjal, rasketehnika jms).
    • Klass V: laskemoon (kõigile relvadele, granaadid, lõhkeaine, sütikud, süütenöör, detonaatorid, signaalraketid, suits jms).
    • Klass VII: relvastus (relvad, nende osad, erivahendid, nt öövaatlusseadmed, raadiod).
    • Klass VIII: meditsiin (kus asub üksuse meedik, mis varustus tal on, mida tarvis täiendada).
    • Klass IX: varuosad (kergesti purunevale varustusele, samuti patareid).
    • Muu: kõik, mis ei mahu klasside alla, näiteks vesi, kaardid, vaenlaselt konfiskeeritud materjal jne.
      ​Jaos tuleb täpselt öelda, kes millist varustust kannab ja selle eest vastutab. Enamik neid asju öeldi eelkäsus, korratakse siis, kui on muutusi.
      ​Väljajaotamise meetodid: kui midagi on veel jagamata, siis siin määratakse ära, millal ja kus see juhtub.
  2. Transport. Millised vahendid on kasutusel, kus ja millal.
  3. Teenused, nagu pesu pesemine, soe söök, saun jms.
  4. Hooldus/remont. Relvad ja varustus – kus ja millal, kes on vastutav. 

c. Meditsiiniline evakueerimine

Sisaldab prioriteete: raskemalt haavatud esimesel võimalusel. Siin korratakse veel kord üle, kuhu ja kuidas üksus kogub oma haavatud, kuhu ja kuidas nad sealt paremaks hoolitsemiseks viiakse. Evakueerimistransport, teekonnad, vastuvõtjad, üleandmispunktid jne. 

d. Isikud

  1. Sõjavangidega ümberkäimine, nende kogumise koht, valvamine ja äratoimetamine või mahajätmise korraldused. NB! Sõjavangid on kaitse all ja neid ei tohi piinata ega tappa. Haavatud sõjavangidele tuleb osutada esmaabi.
  2. Oma isikkooseisu täienduste protseduurid, nt mis reserve on meil kõrgemalt saada, millal, kus on kokkusaamispunkt jne.
  3. Tsiviilisikutega kokkupuutumise tagajärjed. Kas teekonna vahetus, ülesande katkestamine või isiku kinnipidamine seni, kuni on allüksusele ohutu neil minna lasta. 

e. Muu

Siia lisatakse kõik, mis ei ole eespool kaetud. Näiteks juhised üksuse kasutuses oleva erivarustusega ümberkäimise kohta, ka vastaselt võetud relvastuse ja varustuse käitlemise kohta.

5. Juhtimine ja side

a. Juhtimine

  1. Kõrgema pealiku ja tema juhtimispunkti asukoht.
  2. Oma ja lähima asetäitja asukoht ülesande kõikides faasides.
  3. Juhtimiskett ehk järjestus, kes võtab juhtimise üle, kui juht langeb. Minimaalselt kolm isikut pingereas.
  4. Muudatused üksuse ÜTEs (kui on).
  5. Pealike kokkusaamiste ajad ja kohad (pikema perioodi korral).
  6. Ettekanded oma allüksuste pealike poolt (vaid sellised, millest sõltub mingi tegevuse käivitamise algus või lõpp).
  7. Ettekanded kõrgemale (nagu kästud).

b. Side ja signaalid

  1. Millised sidereeglid on jõus. Selleks on sidemehel raamatuke, kus on sagedused, kutsungid ja koodid – eri päevadeks erinevad ja kehtiv osa määratakse kõrgemalt.
  2. Prioriteetsed sidepidamise viisid. Käemärgid, käskjalg, raadio, suits, signaalraketid, vile jne. Määratakse nende eelistatuim järjekord. Märgitakse ära ka eetrivaikus enne või pärast teatud kellaaega või sündmust.
  3. Muud signaalid (signaalraketid, suits, plahvatus, taskulambid jms), nende tähendused. Samuti käemärgid, mida kasutatakse lisaks allüksuse ÜTE-le.
  4. Koodsõnad, mis on kasutusel erinevate tegevuste käigus.
  5. Koodipunktid (kui on kasutusel).
  6. Tunnussõnad, numbrikombinatsioonid, nii hetkel kehtivad kui ka teatud ajast muutuvad.
  7. Kiire tunnussõna. Kiirel sisseliikumisel omade juurde öeldakse tavaliselt kokkulepitud sõna ja number, kus number tähistab sisenejate arvu.
  8. Äratundmissignaalid (lähi/kauge, öö/päev).
  9. Erijuhised sidemehele (kui on).

Esita lisad, ühtlusta kellad, kas on küsimusi, omad kontrollküsimused.

1. Juht annab allüksusele käsu lähtudes …

  • ainult kõrgemast käsust.
  • oma analüüsist.
  • kõrgemast käsust, mida on täiustatud oma luure tulemuste ja kogemustega.

2. Millistele küsimustele vastab üksuse põhiülesande klausel?

  • kes
  • millega
  • miks
  • kuidas
  • kellele
  • kus
  • mida
  • millal

3. Käsu kõige mahukam osa on …

  • ülesande ettevalmistus.
  • manööver ehk tegevus sihtmärgil.
  • kaudtule planeerimine.

Käsu lisad

Käsu lisad (annex) on vajalikud, kui ülesandega on seotud muid keerukamaid tegevusi ja neid ei ole mõistlik nii detailselt katta käsu põhiosas. Lisadeks võivad olla näiteks: kaudtuletoetus, rännak lähtealale (autodel, paatidel), taasvarustamine (maa, õhk, peidik), paiknemine (patrull-laager, punker, turvamaja), veetakistuse ületamine, üksuste ühinemine jne.

Üldiselt järgib käsu lisa käsu formaati. Mõned näited:

Kaudtuletoetuse lisa

Kaudtuletoetuse lisaks on tuletoetuse kile (vaata peatükki 2.2.5. „Kaudtule planeerimine ja kasutamine“).

Patrull-laagri lisa

  1. Olukord
    ​Patrull-laagri asukoht, maastik, ilm ja valgusolud patrull-laagri alasse jõudmisel.
    1. Võimalikud ohud vastase poolt selles piirkonnas.
    2. Oma üksuste asukoht ja tegevused patrull-laagri läheduses.
    3. Tsiviilisikute olukord patrull-laagri läheduses.
  2. Ülesanne
    Näiteks: 1. jagu, Riisipere rühm (kes?) rajab patrull-laagri (mida teeb? – ülesanne ja tulem), mitte hiljem kui (MHK) 220300 Okt 22 (millal peaks üksus olema laagri üles seadnud?), piirkonnas LF409597 (kus?), eesmärgiga korrastuda, puhata ja planeerida järgnevaks ülesandeks (miks?).
  3. Täideviimine
    1. Pealiku kavatsus (üldine kirjeldus).
      1. Manööver (detailne kirjeldus alates sellest, kuidas me läheneme plaanitud alale, kuni selleni, mil liigume patrull-laagrist välja).
      2. Kaudtuletoetus (millised vahendid on saadaval meie ohtlike suundade katteks ja kuidas me rünnaku alla sattudes kaudtuld kasutame).
    2. Ülesanded allüksustele.
      1. Meeskonnad:
        1. julgestus (rebasehaak),
        2. lähiala reke,
        3. eelhoiatuspostid.
      2. Isikud (kellele on individuaalsed ülesanded).
    3. Kooskõlastusjuhised.
      1. Laagri hõivamisplaan (järjestus).
      2. Laagri tegevuste plaan:
        1. julgestuse korraldus,
        2. häireplaan,
        3. tööde järjekord ja ajakava,
        4. evakuatsiooniplaan ja KPd selle korral,
        5. varupatrull-laagri asukoht (juhul, kui planeeritud ala ei sobi mingil põhjusel).
  4. Lahinguteenindus
    1. Välikäimla rajamine.
    2. Relvade ja varustuse hooldus.
    3. Veepatrull.
    4. Hügieen.
    5. Söömine.
    6. Puhkus.
  5. Juhtimine ja side
    1. Juhtimine:
      1. pealiku asukoht,
      2. pealiku abi asukoht,
      3. patrulli juhtimispunkti asukoht.
    2. Side:
      1. kutsungid ja sagedused (julgestus, veepatrull jne);
      2. koodsõnad (evakuatsioon ja selle suund, tunnussõnad jms);
      3. hädaolukorra signaalid.

Autodel rännaku lisa

  1. Olukord
  2. Ülesanne
  3. Täideviimine
    1. Pealiku kavatsus:
      1. manööver,
      2. kaudtuletoetus.
    2. Ülesanded allüksustele.
    3. Kooskõlastusjuhised:
      1. ajakava;
      2. koormamisplaan;
      3. liikumise rivistus;
      4. liikumiskiirused ja vahemaad masinate vahel;
      5. teekonnad (peamine ja varu-) ja peatused (tegevused nendes);
      6. varitsusohtlikud kohad;
      7. tegevused lõhkekehade kontakti või avastamise korral;
      8. tegevused, kui teekonnal on takistus (purunenud sild, langenud puud);
      9. õhuvaatlus ja vastutajad;
      10. tegevused kontakti korral vastasega (varitsus, kohtumine, õhk);
      11. tegevused sihtpunkti jõudes;
      12. harjutused (kontaktidrillid masinatel, varjumine õhuohu eest);
      13. tegevused masina rikke korral;
      14. tegevused masina mahajätmise korral;
      15. tegevused masinate eraldumise korral;
      16. muud korraldused (tuled, öövaatlusseadmed jmt).
  4. Lahinguteenindus
    1. Ettevalmistused:
      1. tankimine,
      2. masinate kontroll,
      3. soojendamine.
    2. Tegevused sihtpunktis:
      1. paigutus ja maskeerimine,
      2. hooldus ja tankimine,
      3. muud juhised.
  5. Juhtimine ja side
    1. Pealiku ja teiste võtmeisikute asukohad rännaku ajal.
    2. Sagedused.
    3. Sõidukite kutsungid, koodsõnad ja signaalid.
    4. Sidepidamise reeglid.

Aerupaatidel rännaku lisa

  1. Olukord
    1. Vaenulik olukord kogu teekonna ulatuses.
      1. Ilm:
        1. õhu- ja veetemperatuurid,
        2. tuule suund ja tugevus,
        3. sademed,
        4. valgus.
      2. Maastik:
        1. veekogu laius;
        2. veekogu sügavus;
        3. voolu suund ja kiirus;
        4. kallaste kalded ja taimestik;
        5. sillad, purded, takistused teekonnal.
      3. Hinnang vastase kohta teekonna ulatuses – võimalikud kontaktiohtlikud kohad.
    2. Omade olukord teekonna läheduses.
  2. Ülesanne
  3. Täideviimine
    1. Pealiku kavatsus:
      1. manööver,
      2. kaudtuli.
    2. Ülesanded allüksustele:
      1. julgestusmeeskond (veeskamine ja maabumine),
      2. laadimis- ja sidumismeeskonnad,
      3. tüürimehed ja paatide pealikud,
      4. navigaatorid ja vaatlejad.
    3. Kooskõlastusjuhised:
      1. ajakava;
      2. koormamisplaan;
      3. liikumise rivistus;
      4. liikumiskiirused ja vahemaad paatide vahel;
      5. teekond ja peatused (tegevused nendes);
      6. varitsusohtlikud kohad;
      7. tegevused takistuse korral (madal põhi, langenud puud jms);
      8. õhuvaatlus ja vastutajad;
      9. tegevused kontakti korral vastasega (varitsus, kohtumine, õhk);
      10. tegevused sihtpunkti jõudmisel;
      11. harjutused (kontaktidrillid vees ja maal, varjumine õhuohu eest);
      12. tegevused paadi lekkimise/purunemise korral;
      13. tegevused paadi ümbermineku korral;
      14. tegevused paatide eraldumise korral;
      15. muud korraldused (heli ja valgus jms).
  4. Lahinguteenindus
    1. Paatide, päästevestide ja aerude jaotus.
    2. Paatide, päästevestide ja aerude peitmine sihtkohas.
  5. Juhtimine ja side
    1. Võtmeisikute asukohad.
    2. Sidepidamise reeglid ja signaalid.

Osakäsk

Osakäsku (fragmentary order, FRAGO) kasutatakse muudatuste korral olemasoleva käsu alusel. Kuigi kirjalik käsk võib järgida lahingukäsu vormi (5 punkti), siis osakäsus tuuakse välja vaid muudatused olukorras või ülesannetes, mitte ei korrata üle samu asju, mis lahingukäsus juba kaetud. Juhul, kui põhiülesanne või olukord muutub niivõrd, et varasem plaan ei toimi, siis tuleb teha täiesti uus lahingukäsk.

Kokkuvõte

  • Eelkäsu mõte on anda oma võitlejatele eesseisva ülesande idee ja algatada ettevalmistused nii ruttu kui võimalik.
  • Lahingukäsk (operations orderOPORD) on juhi antav suunis oma alluvatele viiepunktilises käsuformaadis.
  • Üksuse põhiülesande klausel on selge, napisõnaline ja ühte lausesse kokku võetud suunis üksusele määratud kõige olulisemast tegevusest vastase vastu koos eesmärgiga, miks seda tehakse. Klausel vastab viiele küsimusele: kes, mida, millal, kus ja miks teeb.
  • Manööver ehk tegevus sihtmärgil on kirjeldus ülesande läbiviimisest, mis algab ülesande lähtepunktist (julgestuspeatus enne VKPd) ja lõpeb alalt lahkumisega pärast ülesande täitmist.
  • Käsu lisad on keerukamad tegevused, mida ei ole mõistlik katta nii detailselt käsu põhiosas, näiteks kaudtuletoetus, rännak lähtealale, taasvarustamine, paiknemine, veetakistuse ületamine jne.
  • Muudatused olukorras või ülesannetes tuuakse välja osakäsus.
Palun oota