Peatükk 4.12 (Maakaitse käsiraamat)

Tegevus miiniväljale sattudes

Tegevus miiniväljale sattudes

Olukord: Liikuv üksus satub miiniväljale. Miine või tõmbetraate kas märgatakse enne neile astumist või toimub plahvatus, sest võitleja on sattunud miinile.

Tegevus: Miiniväljale sattunud üksus väljub ohualalt edasiste kaotusteta. Haavatud kaaslane evakueeritakse.

  1. Märgates miine, tõmbetraate, andureid vm, mis annab alust kahtlustada miinivälja, või plahvatuse toimudes, kui keegi võitlejatest on aktiveerinud miini, antakse selge märguanne: „MIINID!“ ja peatatakse igasugune liikumine. Hoiatus dubleeritakse kogu üksuses. Võitlejad kükitavad ettevaatlikult (NB! Ei tohi asetada põlve kontrollimata pinnasele) ja kontrollivad hoolikalt oma ümbrust, et see oleks miinidest puhas.
  2. Kui oma jalajäljed on maastikul näha, siis alustab üksus täpselt oma jälgi pidi tagasi liikumist. Kui jälgi näha ei ole, siis peab iga võitleja individuaalselt kontrollima üle oma järgmise sammu koha, enne kui sinna astub. Kui ollakse liikunud muus rivistuses kui kolonn, siis on tagasi liikudes mõistlik suunduda kolonni. Esimene tagasiliikuja märgistab iga ohutu astumiskoha järgnevale üksusele.
  3. Kui üksuses on haavatu, siis läheb talle järele vaid lähim võitleja, kontrollides eelnevalt iga oma jalaastet. Haavatuni liikuv võitleja märgistab ohutud sammukohad, et hiljem haavatuga naastes ei peaks plaanitud sammude kohti uuesti kontrollima.
  4. Ülejäänud üksus püsib seni paigal (v.a esimene tagasiliikuja, kes juba alustab tagasiteekonna märgistamist), olles valmis haavatuni liikuvat võitlejat tulega katma.
  5. Temale lähim võitleja kontrollib ja märgistab astekohad sinnani, kust haavatu juurde liikuv võitleja oma teekonna märgistamist alustas. Nii saab haavatut kandev võitleja tulla kiiresti üksuse juurde tagasi.
  6. Kui kõik on koos, liigub üksus täpselt mööda märgistatud astekohti alast välja.
  7. Märgista miinivälja algus, märgi ohuala kaardile ning anna teada kõrgemale ja teistele alal tegutsevatele oma üksustele niipea kui võimalik.
  8. Jätka ülesandele liikumist suure kaarega ümber selle ala, otsides pidevalt ohumärke. 

NB! 

Tagasi liikudes hoia võitlejate vahel vähemalt 5 meetrit vahemaad, et võimalik miiniplahvatus ei haavaks kaaslasi.

Tavaliselt on miiniväljad kaetud vastase vaatluse ja tulega (v.a kassettmiinivälja korral). Sattudes tule alla, tuleb anda koheselt agressiivset vastutuld kükakil laskeasendist, samal ajal alustavad tagumised võitlejad tagasiliikumisteekonna kontrollimist. Üksus liigub tagasi oma tule toel, astudes kontrollitud ja märgistatud aladele.

Tõmbetraatide otsimiseks kasuta kerget oksakest või käeselga, mis on traadi vastu puutudes tundlikum. Ära lõika traati läbi (see võib olla seatud ka pingest vabaneva päästiku peale), vaid aseta märgiks rebitud märkmikuleht või valmispandud lindijupp.

Maetud miinide otsimiseks kasuta nuga või tääki. Sorgi maapinda plaanitud astumise kohal ja selle ümbruses ettevaatlikult ca 30° nurga all, et vältida sütiku aktiveerimist. Kui oled ohutu tee rajaja, märgista puhas astumiskoht kas märkmikulehe või linditükiga (kinnitades neid näiteks oksajupiga maapinnale).

Miinide otsimine oksa ja täägiga

Kokkuvõte

  • Märgates miine, tõmbetraate, andureid vm, mis annab alust kahtlustada miinivälja, või plahvatuse toimudes, kui keegi võitlejatest on aktiveerinud miini, antakse selge märguanne: „MIINID!“ ja peatatakse igasugune liikumine.
  • Puhas astumiskoht märgista kas märkmikulehe või linditükiga.
  • Haavatud kaaslane evakueeritakse.

1. Maetud miinide otsimiseks kasuta …

  • nuga
  • tääki
  • oksakest

2. Tagasi liikudes hoiavad võitlejad vahet …

  • 3 m
  • 4 m
  • 5 m

3. Tagasi on mõistlik liikuda …

  • hajutatult
  • kolonnis
  • roomates
Palun oota