Peatükk 6.4 (Maakaitse käsiraamat)

Rekketõrje

Rekketõrje

Rekketõrje (counter-reconnaissance) on vastase rekke- ja nurjegruppide leidmine ja hävitamine eesmärgiga takistada vastasel koguda luureandmeid või nurjata oma üksuste tegevust.

Rekke- ja nurjegruppide tavapärane ülesanne on viia rivist välja olulist taristut, hävitada või vangistada meie võtmeisikuid, juhtida vastase õhu- ja kaudtuld meie üksuste vastu jms.

Rekketõrje on kombineering oma rekkest (tavaliselt vaatluspostidena), et tuvastada vastase gruppide liikumissuunad või paiknemisalad, ja seejärel varitsustest või reidist nende vangistamiseks või hävitamiseks.

Rekketõrjet saab algatada kas teiste vaatlejate antud informatsiooni põhjal või oma vaatluspostide märgatud vastase vastu. Vastase rekke- ja nurjegrupid võivad liikuda nii tsiviilmasinatel kui jala, tsiviilriietes või vormis, millel tavapäraselt puuduvad eraldusmärgid.

Kuigi rahvusvaheline sõjaõigus ei luba kasutada teise poole vormi ja sümboolikat, ei saa sellist olukorda ka välistada – vastane võib rikkuda reegleid ja kanda meie või liitlaste vorme.

Rekketõrje on just eelneva tõttu keeruline, sest vaja on saada vastase positiivne tuvastus, et me ei ründaks omasid ega tsiviilisikuid. Omade puhul on oluline omavaheliste ülesannete ja liikumiste kooskõlastamine, kahtlaselt käituvate tsiviilisikutega on olukord keerulisem. Kui on väiksemgi kahtlus, et tegemist ei ole vastase rekke- ja nurjegrupiga, tuleb luua julgestatud kontakt isikute tuvastamiseks.

NB! 

Kuigi rekketõrje toimub reeglina lahinguruumi külg- ja tagaalades, liigitub see lahingupatrullide kategooriasse, sest allüksus peab tegutsema varjatult, et mitte paljastada oma ülesannet kõrvalistele isikutele.

a. Rekketõrje masinatel liikuva kahtlustatava vastase grupi vastu

Parim viis isikute tuvastamiseks masinates on üles seada ootamatuid liikluse kontrollpunkte (vt ka peatükki 6.10. „Kontroll-läbilaskepunktid“), mis on tugevdatud varitsustega. LKP teeb oma rutiinset tegevust, kuid olukorras, kus peatatud masinast üritatakse LKPd rünnata, hävitab varitsusgrupp vastase enne, kui nad jõuavad kahju teha.

Rekketõrje LKP ja varitsusega selgelt tuvastamata sõiduki vastu
Rekketõrje tuvastatud mobiilse vastase grupi vastu
Rekketõrje tuvastatud jalgsi liikuva vastase grupi vastu

b. Rekketõrje jalgsi liikuvate vastaste vastu

See on hea planeerimise ja õnne koostöö. Võimatu on ette teada jalgsi varjatult liikuva grupi täpset teekonda, et õigesse kohta üks kindel varitsus üles seada. Vastane, nagu meiegi, ei liigu tavaliselt pikka maad sirgjooneliselt ja teid kasutades. Seetõttu tuleb püüda katta vaatlusega suur ala, hajutada mitmeid varitsusgruppe maa-alale, kust vastane tõenäoliselt läbi liigub, ja kindlasti hoida reservis kiirreageerimisgruppi (KRG).

KRG peab paiknema võimalikult keskel ja tagapool vastase liikuva grupi teekondade valikuvõimalusi. Olukorras, kus vastane satub mõnda meie varitsusse, peab KRG kiiresti tugevduseks minema ja kiirrünnakudrilli sarnaselt varitsusega kontaktis oleva vastase hävitama või ümber piirama. Maa-ala suuruse tõttu on KRG parimad liikumisvahendid maasturid või ATVd, millelt tuleb jalastuda enne kontakti (väldi otse vastase tule alla sõitmist). Kriitilise tähtsusega on hea sideühendus ja kokkulepitud signaalid vastast kontaktis hoidva varitsusgrupiga, et vältida omade tule alla sattumist.

1. Rekketõrje toimub reeglina lahinguruumi …

  • keskel
  • külgalades
  • tagaalades
  • eesalades

2. Vastase rekke- ja nurjegrupid võib kohata liikumas …

  • ainult tsiviilriietes
  • liitlaste vormis
  • eraldusmärkideta vormis

3. Kui on väiksemgi kahtlus, et tegemist ei ole vastase rekke- ja nurjegrupiga, …

  • tuleb luua julgestatud kontakt isikute tuvastamiseks.
  • varjatult edasi tegutseda ja neid mitte tülitada.

Kokkuvõte

  • Rekke- ja nurjegruppide tavapärane ülesanne on viia rivist välja olulist taristut, hävitada või vangistada meie võtmeisikuid, juhtida vastase õhu- ja kaudtuld meie üksuste vastu jms.
  • Rekketõrje on kombineering oma rekkest (tavaliselt vaatluspostidena), et tuvastada vastase gruppide liikumissuunad või paiknemisalad, ja seejärel varitsustest või reidist nende vangistamiseks või hävitamiseks.
  • Parim viis isikute tuvastamiseks masinates on üles seada varitsustega tugevdatud ootamatuid liikluse kontrollpunkte.
  • Rekketõrje jalgsi liikuvate vastaste vastu eeldab varitsusgruppide hajutamist suurel alal. Kindlasti tuleb hoida reservis kiirreageerimisgruppi.
Palun oota