Peatükk 1.1 (Bioloogia 7. kl)

Mis on teadus?

  • Milline on teaduse roll ühiskonna arengus?
  • Kuidas on seotud teadus ja tehnoloogia?
  • Mille poolest erineb teadus ebateadusest?

Milleks meile teadus?

Inimesele on igiomane soov ümbritsevat maailma mõista. Teadus on maailma tundmaõppimise viis, mis võimaldab meil leida vastused küsimustele mis, kus, miks ja kuidas toimub. Teadlased kirjeldavad ja seletavad nähtusi, selgitavad põhjusi, teevad põhjendatud ennustusi tuleviku kohta ja annavad ideid, kuidas maailma paremaks muuta.  Teadus on ühtaegu nii uurimisprotsess kui ka teadmiste kogum, mis uurimistöö tulemusena sünnib.

Teadlaste töö tulemusena on meie elu muutunud turvalisemaks ja mugavamaks. Me ei kujuta oma elu enam ette ilma masinate, robotite, nutiseadmete ja ravimiteta. Et mitte haigestuda rasketesse nakkushaigustesse, saame lasta ennast vaktsineerida.

Maailm on täis saladusi, mis ootavad avastamist ja uurimist

Kuidas teadus areneb?

Teaduse eesmärk on saada uusi tõeseid teadmisi. Need ei sünni aga tühja koha peale, tavaliselt eelneb suurtele avastustele paljude teadlaste pikaajaline töö. Teaduse areng põhineb varasematel teadmistel ja saavutustel. Ka neid teadmisi, mis hiljem valeks osutuvad, on vaja, sest need aitavad jõuda tõeni. Teaduse areng on pidev ja lõppematu protsess. Uued teadmised täiendavad olemasolevaid ja sageli ka korrigeerivad vanu ning annavad maailmast parema ettekujutuse.

Skaneeriva elektronmikroskoobiga pildistatud toakärbse portree. Teadlaste edusammud füüsikas võimaldasid inseneridel leiutada elektronmikroskoobi, mis suurendab valgusmikroskoobist sadu kordi rohkem ja võimaldab teha uusi avastusi

Tihti jõutakse loodusteaduste eri valdkondades paremate tulemusteni siis, kui mitme teadusharu teadlased (nt füüsikud, keemikud, bioloogid, arstiteadlased) teevad koostööd.

  • maailma tundmaõppimise viis
  • teadmiste kogum, mis uurimistöö tulemusena sünnib
  • toodete valmistamise viis
  • uurimisprotsess
  • Uuteks teaduslikeks avastusteks on vaja ka varasemaid teadustöid.
  • Teaduse eesmärk on saada tõeseid teadmisi.
  • Teadlaste uued avastused ei tohi varasemaid teadmisi ümber lükata.

Lisa.Teaduse areng on muutnud vereülekanded ohutuks

Juba 17. sajandil avastati, et inimesele kellegi teise verd üle kandes saab tema elu päästa. Paljudel juhtudel ülekanne aga ebaõnnestus ja patsient suri. Teadlaste edasised uuringud andsid vere kohta uut infot: 20. saj algul avastati veregrupid. Uusi teadmisi saadi ka vere hüübimise ja koostise kohta. Kõik see võimaldas välja töötada ohutu vere ülekandmise meetodi. 

Doonorid annetavad vabatahtlikult verd, et päästa teiste inimeste elu

Tehnoloogia kasutab teaduse saavutusi

Tundes looduses toimivaid seaduspärasusi ja loodusvarasid, saavad inimesed ehitada kõikvõimalikke seadmeid ning toota eluks vajalikku. Soovitud toote saab valmis teha, kui on olemas vajalikud vahendid ja oskused, s.o vastav tehnoloogia. Tehnoloogia on toodete valmistamise viis. Teadlased uurivad oma valdkonda ja uurimisobjekte, et nende kohta uusi teadmisi saada. Tehnoloogid aga kasutavad teaduse saavutusi praktiliste probleemide lahendamiseks: inimesele vajalike toodete või protsesside arendamiseks.

Tänapäeval on kolmemõõtmelise (3D) printimise tehnoloogia kasutusvaldkond väga lai. Näiteks tehti sel viisil looduslikest materjalidest herilasepesa taolised majad
Piimatehnoloogid töötavad välja uusi tooteid. Näiteks lisatakse jogurtisse teadlaste avastatud kasulikke bakterid. Piimast saab erinevaid tehnoloogiaid kasutades toota eri tüüpi juustu: kõva või määrdejuustu, kodujuustu vm

Sobiva tehnoloogia väljatöötamine võimaldab toota keerulisi elektroonilisi seadmeid ja muud vajalikku. Et valmistada piimast jogurtit, mereveest soola, kartulist tärklist, maisist popkorni, selleks tuleb samuti kasutada õiget tehnoloogiat. 

Mis on biotehnoloogia?

  • Tehnoloogid avastavad uusi looduse seaduspärasusi.
  • Tehnoloogid töötavad välja toodete valmistamise viise.
  • Tehnoloogid otsivad viise, kuidas mingi toote valmistamist lihtsustada.
  • Tehnoloogid otsivad vastuseid, miks ja kuidas miski toimub.

Biotehnoloogia on bioloogial põhinev tehnoloogia. Seejuures kasutatakse ka keemia- ja tehnikateaduste saavutusi. Klassikaline biotehnoloogia on seotud toidu tootmisega. Peamised organismid, keda biotehnoloogias kasutatakse, on seened ja bakterid. Juba ammustel aegadel valmistati piimhappebakterite abil mitmesuguseid piimatooteid ja hapendati kurke. Nüüd osatakse panna baktereid tootma ravimeid ja teisi vajalikke aineid. Tänapäeva biotehnoloogial on märksa laiem kasutus. See on seotud ka meditsiini, taime- ja loomakasvatusega. Biotehnoloogia meetodeid kasutades saab muuta organismide pärilikkusainet ja see võimaldab uurida ning ravida haigusi. Samuti saab parandada põllutaimede saagikust, haigus- või ilmastikukindlust.

Rohetehnoloogia pakub lahendusi

Taastumatute maavarade kasutamine on tekitanud mitmeid keskkonnaprobleeme ja seepärast töötatakse üha enam välja nn rohetehnoloogiaid, mille abil saab luua inimestele vajalikke tooteid ja teenusi keskkonda säästvalt. Seni on valmistatud naftast jt taastumatutest loodusvaradest kütuseid, plastpakendeid, kangaid, ehitusmaterjale, päikesepaneele, kosmeetikatooteid jm. Seda kõike võimaldavad uued tehnoloogiad toota näiteks puidujäätmetest.

Ressursse säästev ja keskkonnahoidlik tehnoloogia on 

Tehnoloogia, mis kasutab organisme ja nende saadusi, on 

Lisa. Rohetehnoloogiad leevendavad keskkonnaprobleeme

Euroopa Liidus keelustati 2021. a paljud ühekordsed plasttooted, nagu näiteks plastist vatitikud, söögiriistad, taldrikud, joogikõrred, õhupallivardad. Nende asendamiseks töötatakse välja uusi rohetehnoloogiaid. Nii toode kui ka tootmisprotsess peab olema energia- ja loodussäästlik, et mitte ületada keskkonna taluvusvõimet. Näiteks pakuvad tootjad plastist joogikõrte asemele klaasist, metallist, bambusest, pilliroost või paberist kõrsi.

Saaremaal asuv ettevõte Sutu teeb pilliroost biolagunevaid joogikõrsi, neid saab puhastada ja seega mitu korda kasutada
Hügieenitarbeid tootes saab plasti asendada mõne muu materjaliga, näiteks tehakse hambaharju bambusest 
Kiirsöögikohtades asendatakse plastnõud paberist nõudega

Vihje
Kas tooraine on taastuv või taastumatu loodusvara? Mis saab tootest pärast selle kasutusaja lõppu?

Kõik ei ole teadus, mis teadusena näib

Vahel püütakse oma väidet kaalukamaks muuta, esitada seda teaduslikuna, kuigi see seda pole. Kontrollimata andmete esitamine teaduslike faktidena võib kaasa tuua palju kahju. Näiteks võivad teaduslikult tõestamata erilised toitumissoovitused või raviviisid olla tervisele ohtlikud.

 Maailmas on veel palju avastamata saladusi, kuid vahet tuleb teha teaduslikult tõestatud seaduspärasustel ja seni tõestamata oletustel ja uskumustel.

Tänapäeval on informatsiooni hulk ja kättesaadavus tohutult suurenenud. Internet on meie igapäevane abiline, milleta me oma elu ette ei kujuta, kuid sellel on ka oma varjuküljed. Pahatihti levivad seal libauudised või valeväited, mis on tulnud kogemata, rumalusest või ka teadlikust eksitamissoovist. Seepärast peab olema tähelepanelik ja õppima, kuidas teha vahet, kas esitatud väide on tõepärane või mitte.

Meeldetuletus

Ebateadus ehk pseudoteadus on tegevus, mis meenutab teadust, kuid selle aluseks on petlikud eeldused ja faktid, mida pole kontrollitud.

Teaduslik teadmine või arvamus?

Teaduslik teadmine erineb arvamusest selle poolest, et see on pärit uurimusest. Teaduslik väide peab olema tõestatav ja kindla meetodiga ehk uurimisviisiga saavutatav.

Teadus ei saa vastata kõikidele küsimustele. Näiteks mõne asja kohta avaldame vaid arvamust või anname millelegi oma hinnangu. Loodusteadusliku meetodiga ei saa näiteks uurida: kumb on ilusam, kas orhidee või roos; kumb lõhn on parem, kas maikellukese- või lavendlilõhn; kumb on toredam lemmikloom, kas kass või koer.

Loodusteadusliku meetodiga ei saa uurida, kas langevarjuhüpe on põnevam kui benji-hüpe
  • Apelsinid on suhkrurikkamad kui greibid.
  • Segumahl on maitsvam kui apelsinimahl.
  • Värsketes puuviljades on rohkem vitamiine kui keedistes.
  • Kõige parema smuuti saab kiividest.

Lisa. Tõde või vale

Arvamust avaldades peaks oskama seda põhjendada ja tuginema kindlale teadmisele. Ükski inimene ei tea kõike, kuid see, kes on palju õppinud, lugenud ja mõne valdkonnaga põhjalikult tegelenud, teab rohkem ning tema arvamus on kaalukam. Üks usaldusväärne internetilehekülg, kus oma ala hästi tundvad inimesed vastavad küsimustele ja avaldavad põhjendatud arvamusi, on www.kustsatead.ee

Küsimused ja ülesanded

  1. Milliseid tehnoloogia saavutusi oled viimastel päevadel kasutanud? Too näiteid. 
  2. Miks võib väita, et terrassilaudade tegemine plastijäätmetest on rohetehnoloogia? 
  3. Seleta, miks käejoonte põhjal tehtud ennustust ei saa pidada teaduslikuks. 
  4. Kõik inimesed võivad avaldada oma arvamust. Arutlege klassis, miks mõne inimese arvamust peetakse kaalukamaks kui teise oma.

Olulised mõisted

teadus – tegevus, mille eesmärgiks on maailma tundmaõppimine, see on nii uurimisprotsess kui ka teadmiste kogum, mis uurimistöö tulemusena sünnib

rohetehnoloogia – tehnoloogia, mille abil saab luua inimestele vajalikke tooteid ja teenusi keskkonda säästvalt

tehnoloogia – toodete valmistamise viis

Palun oota