Peatükk 1.4 (Bioloogia 9. klassi e-tund)

Nahk vajab kaitset ja hoolitsust

Tunni ülesehitus

  1. Sissejuhatus, 13 min
  2. Nahka kahjustavad tegurid, 17 min
  3. Nahk vajab hoolitsust, 10 min
  4. Kokkuvõte, 5 min

Ettevalmistus

  • Sissejuhatuses asuva mängu tarvis on vaja ette valmistada sedelid küsimuste ja vastustega.
  • Skeemi koostamiseks on vaja paberilehti.

Eelteadmised 

  • Õpilane
    • teab, milline on naha ehitus;
    • oskab seostada naha ehitust ja ülesandeid.

Eesmärgid

  • Õpilane teab,
    • millised on nahka kahjustavad tegurid (päikesepõletus, solaarium jm) ja oskab neid vältida;
    • miks ja kuidas peab naha eest hoolitsema.
  • Õpilane omandab teadmisi teemaga seonduvate elukutsete kohta.

Seotud materjal

Märksõnad ja meetodid

  • Marrasknahk, pärisnahk, melaniin
  • Mäng, video põhjal küsimustele vastamine, skeemi koostamine

Lõiming

Läbivad teemad

  • Tervis ja ohutus
  • Elukestev õpe ja karjääri planeerimine

1. Sissejuhatus

13

  • Kordamine. Milline on naha ehitus ja nahka kahjustavad tegurid? Mäng.

Mäng naha ehituse ja tunnuste kohta. Õpetajal tuleb selleks valmistada paberilipikud naha kohta käivate küsimuste ja vastustega. Nende valmistamiseks võib kasutada olemasolevaid või teha ise uued. NB! Vastus ei saa olla korrektne täislause, see hõlbustaks paaride ühendamist.  

Iga õpilane saab lipiku ja peab leidma paarilise, kellel on kas küsimusele vastus või vastusele sobiv küsimus. Kui paarilised on leitud, loeb iga paar oma küsimuse-vastuse teistele ette ja klass hindab sobivust. Kui klassis on palju õpilasi, võib moodustada grupid ja neis vastuseid hinnata.

2. Nahka kahjustavad tegurid

17

  • Milline on päikesekiirguse kahjulik mõju nahale?
  • Liigse ultraviolettkiirguse eest tuleb end kaitsta. 
  • Kahjulikud ained kosmeetikatoodetes. 

NAHK VAJAB KAITSET JA HOOLITSUST

Miks võib päevitamine kahju teha?

Vaadatakse slaidiseeriat ja õpetaja täiendab, miks päikesekiirguse toime on kahjulik. Seejärel toimub arutelu. Võib ka õpilastel endil lasta koostada video põhjal küsimused, millele teised peavad vastama.

Väikestes kogustes ultraviolettkiirgus on organismile kasulik, sest selle toimel sünteesitakse nahas D-vitamiini. Liigne ultraviolettkiirgus on aga kahjulik
  1. Miks on päevitamine kasulik, miks kahjulik?
  2. Kuidas hoiduda päikesekiirguse kahjuliku toime eest?
  3. Kas päikesekreeme kasutada või mitte? 
  4. Kuidas suhtuda solaariumis käimisse?

Mingi hulk ultraviolettkiirgust on inimesele vajalik, sest selle toimel sünteesitakse nahas D-vitamiini. Inimesele piisab varjus saadud päikesekiirgusest. Liigne päevitamine on aga kahjulik, sest ultraviolettkiirgus võib mitmel viisil nahka kahjustada. 

Organismile mõjuvat ultraviolettkiirgust on kahesugust: UVB-kiirgus, mis põhjustab päikesepõletust, ja UVA-kiirgus, mis põhjustab naha enneaegset vananemist ja häireid inimese immuunsüsteemis. Mõlemat tüüpi kiirgused suurendavad nahavähki haigestumise riski. (On kasulik teada, et UVA-kiirgus läbib aknaklaasi).

Liigne päevitamine on kahjulik

Nahavähk on tänapäeval üks sagedamini esinevaid vähivorme. Nahavähkidest on kõige ohtlikum melanoom, sest see levib kiiresti edasi ning kui seda õigel ajal ei avastata, on tagajärg kurb. Vaata melanoomi kohta internetist (video Youtube’is) ja loe Niine kliiniku selleteemalisi materjale (vt lisamaterjale päikesekreemi valimisest, melanoomist ja solaariumi kahjulikkusest).

Nahaarstid ei soovita päevitada ennekõike lastel ja noortel ning neil, kel on palju sünnimärke. Päike annab küll kena pruuni jume, kuid hiljem võib tekkida naha sisse mitmesuguseid inetuid ja isegi ohtlikke moodustisi: käsnu, pigmendilaike jm. Nahal on „mälu” ning varasem päevitamine maksab aastate, isegi mitmekümne aasta pärast kätte. Kõige rohkem on ohustatud need, kes on loomulikud blondid või punapead, sest neil moodustub vähe melaniini. 

On väga tähtis, et ei tekiks päikesepõletust. Selleks tuleb end liigse ultraviolettkiirguse eest kaitsta.

Melanoom on enamasti ultraviolettkiirguse toimel tekkiv nahavähi vorm. See areneb kiiresti ja levib edasi teistesse elunditesse
Video Youtube´is kuidas melanoomi ennetada ja ära tunda (https://www.youtube.com/watch?v=Y3hWv26Bs9E)

Kuidas end liigse ultraviolettkiirguse eest kaitsta?

  • Hoidu päevitamisest kõige intensiivsema päikesekiirguse ajal (kella 10–15).
  • Kaua päikese käes viibides kanna mütsi.
  • Kaitse silmi päikeseprillidega, mis ei lase läbi ei UVB- ega UVA-kiirgust.
  • Kasuta huultel UV-kaitsega huulepulka.
  • Kasuta õige kaitsefaktoriga päevituskreemi, mis kaitseb mõlema UV-kiirguse eest.

Päikesekreemid

Päikesekreemidele märgitud päikesekaitsefaktor näitab, kui tugevat kaitset kreem pakub. See näitab, mitu korda pikeneb kaitstud naha puhul ohutum päevitamise aeg võrreldes kaitsmata nahaga. Näiteks kui muidu tekib päikesepõletus pärast 15–20 minuti pikkust päevitamist, siis kasutades kreemi kaitsefaktoriga 4, pikeneb ohutum aeg ühe tunnini. Soovitav on igal inimesel kindlaks määrata endale sobiv päevitustoode ja päikese käes viibimiseks sobiv ohutu aeg. Päikesefaktor (SPF) valitakse vastavalt nahatüübile. Heledanahalised, kes päevituvad halvasti, peaksid eelistama suuremat faktorit.

Päikesekaitsefaktor (SPF) viitab ainult päikesepõletuse ohule (UVB-kiirgus), kuid mitte UVA-kiirguse mõjule. Neid päikesekreeme, mis kaitsevad üksnes UVB-kiirguse eest, ei tohiks kasutada, sest inimene on päevitamisel julgem, kuna põletust kiiresti ei teki. Seejuures jõuab aga kahjulik UVA-kiirgus siiski nahani. 

Ükski kreem ei kaitse päevitajat täielikult!

Päikesekaitsefaktor SPF näitab, mitu korda pikeneb kreemitatud naha korral ohutum (päikesepõletuseta) päevitamise aeg. See faktor viitab vaid päikesepõletuse ohule (UVB-kiirgus), mitte aga UVA- kiirguse mõjule. Kreem peab kaitsma nii UVA- kui ka UVB-kiirguse eest. Eestis tuleks kasutada kreemi, mille kaitsefaktor on vähemalt 15. See pikendab ohutumat päevitamise aega 15 korda

Päikesekaitsefaktor näitab, mitu korda pikeneb kreemitatud naha puhul
ohutum päevitamise aeg võrreldes kreemitamata nahaga. 

  • Nõrk kaitse – faktor 6 ja 10
  • Keskmine kaitse – faktor 15, 20 ja 25
  • Tugev kaitse – faktor 30 ja 50
  • Väga tugev kaitse – faktor 50+

Ükski kreem ei kaitse inimest täielikult! 

UV-indeks

Mida tugevam on ultraviolettkiirgus, seda kiiremini tekib päikesepõletus. UV-kiirguse tugevust ja päikesepõletust tekitavat toimet iseloomustab UV-indeks. Näiteks kui UV-indeks on 5, siis eelnevalt päevitamata naha korral tekib päikesepõletus 25–30 minuti jooksul. UV-indeksi 3 korral on see aeg aga juba 50 minutit. Eestis mõõdetakse UV-indeksit Tõraveres ja selle väärtusi saab vaadata Tartu observatooriumi koduleheküljelt. Teistes Eesti piirkondades võib UV-indeks Tõraveres mõõdetust mõnevõrra erineda.

UV-indeks näitab UV-kiirguse tugevust ja päikesepõletust tekitavat toimet.

Solaarium

Eriti ohtlik on aga solaariumis päevitamine. Seal päevitub inimene kiiresti, kuid seejuures suureneb mitu korda nahavähki haigestumise risk. Näiteks 15–30-aastaste naiste seas kuni 75% võrra. Komme käia enne päikesereise solaariumis nahka „tugevdamas” on eriti ohtlik. Solaariumifiltrite abiga naha põletusreaktsiooni ei teki ja rakud saavad veelgi suurema kiirguse kui loomuliku päikese tingimustes. Lisaks nahakasvajate riskile põhjustab solaariumis käimine ka naha enneaegset vananemist. Ohutut solaariumi ei ole olemas. Seepärast keelab Maailma Terviseorganisatsioon alla 18-aastastel solaariumi kasutamise. 

Kosmeetikatoode võib kasu asemel tuua kahju

Naha eest hoolitsemisel kasutatakse mitmesuguseid kosmeetikatooteid: šampoone, kreeme, meikimisvahendeid jm. Seejuures tuleb silmas pidada, et paljud neist sisaldavad kahjulikke aineid, ka nimekate kosmeetikafirmade hästi reklaamitud tooted. Seetõttu tuleb mõned kosmeetikavahendites sagedamini kasutatavad kahjulikud ained endale selgeks teha ning ostmisel uurida siltidelt toote koostist.

Ühe variandina võib klassis vaadata videolõiku telesaatest „Mõistlik või mõttetu" ning lasta õpilastel 5 minuti jooksul kirjutada mõtteid, mis neil videolõiku vaadates tekkisid. Seejärel arutletakse klassis koos.

Milliseid kosmeetikatooteid (tooterühmiõpilased kasutavad (juustehooldusvahendid, kreemid, meikimisvahendid jm), mille järgi valivad, miks kasutavad, kas mõtlevad üldse selle üle, millest need koosnevad, kas üldse on vaja neid kasutada, milline oleks mõistlik kasutus? Jms.

Solaariumis on ultraviolettkiirgus normaalsest päikesekiirgusest kordades kõrgem, mistõttu seal päevitades saab nahk lühikese aja jooksul väga suure annuse ultraviolettkiirgust
Video kahjulikest ainetest kosmeetikatoodetes
  1. Kas kosmeetikatooted võivad olla organismile kahjulikud? Miks?
  2. Milliseid kosmeetikatooteid sa kasutad?
  3. Kas kõiki neid on üldse vaja kasutada?
  4. Mida peab jälgima kosmeetikatooteid ostes?

3. Nahk vajab hoolitsust

10

  • Ülevaade naha loomulikust mikrofloorast.
  • Naha eest tuleb hoolitseda. Skeemi koostamine. 
  • Akne.

Nahal elavad mitmesugused bakterid

Kõigepealt annab õpetaja lühiülevaate naha mikrofloorast ja selle tähtsusest.

Naha mikrofloora on rikkalik ja mitmekesine, seal elab alaliselt mitmesuguseid baktereid ja mikroseeni. Tihedamalt on neid rasusemates ja niiskemates kohtades, nt näol ja kaenla all. Kaenlaaluste ja käsivarte elukeskkonna erinevust võib võrrelda vihmametsa ja kõrbe erinevusega. Mikroorganismid hoiavad pidevalt üksteist kontrolli all ega lase neist kellelgi liigselt vohada.

Nahale satub ka ümbritsevast keskkonnast juhuslikult mikroobe, kellest haigustekitajaid on vaid väike osa. Suur osa juhuslikest mikroobidest hukkub 20–30 minuti jooksul, sest elutingimused pole neile sobivad: nahapinnale eritatav rasu ja higi on tugeva antibakteriaalse toimega, nahk on liiga happeline (pH on tavaliselt 5,6), sarvkihi rakud kooruvad pidevalt maha ning koos nendega ka bakterid. Samuti peavad nad konkureerima naha alaliste mikroobidega, mistõttu on naha alalised mikroobid väga tähtsad. See on ka põhjus, miks ei soovitata kasutada mikroobe hävitavaid seepe, mida vahel reklaamitakse.

Mõned bakterid põhjustavad mittenakkavaid nahahaigusi, nt aknet. Peale bakterite võivad nahka kahjustada mikroseened. Kõige levinumat naha nakkushaigust põhjustab nn jalaseen, peaaegu igaühel on see elus korra olnud. Jalaseen kahjustab eelkõige varvastevahelist nahka, mis muutub kuivaks ja hakkab sügelema. See seen vajab arenemiseks sooja niisket keskkonda, mille loovad näiteks umbsed jalatsid. Seene arengu takistamiseks tuleb jalad alati hoolikalt pärast pesemist kuivatada. Jalaseen on kergesti nakkav, selle võib saada basseinist, duširuumist või teise inimese jalatseid kandes. Arvatakse, et maailmas põeb seda haigust umbes 70% rahvastikust. 

Nahal elab mitmesuguseid baktereid ja seeni. Fotol on üks neist, Staphylococcus aureus

Nahk vajab hoolitsust

Skeemi koostamine nahka kahjustavate tegurite ning naha eest hoolitsemise kohta. Töö paarides, nt samad paarid, mis 1. ülesande täitmisel tekkisid. Üks paariline märgib nahka kahjustavaid tegureid, teine, millist hoolt nahk vajab: mida tuleb teha, et nahk oleks terve ja ilus. Tahvlile skeemi näidis. Skeemi alla kirjutab kumbki üleskutse/soovituslause, agiteeriva lause, mis kutsub naha kahjustajate eest hoiduma või naha eest hoolitsema. Tahvlile projitseeritakse skeemi näidis, mille järgi õpilased koostavad ise oma skeemi aluse ja täidavad selle. Võivad kasutada õpikut ja internetti kui võimalik.

Peale selle, et nahka tuleb kaitsta liigse päikesekiirguse eest, tuleb naha eest ka muul viisil hoolitseda:

  • tuleb süüa mitmekesist toitu ja juua küllalt palju vett, et nahk saaks piisavalt toitaineid, säiliks terve ja elastne;
  • nahka tuleb puhastada, sest nahale ladestunud mustus häirib naha normaalset tööd ning soodustab nahapinnale sattunud tõvestavatele bakterite ja viiruste arengut ning levimist mujale organismi. 

Nahale koguneb vanu rakke, naharasu, higis leiduvaid tahkeid aineid ning väliskeskkonnast mitmesugust mustust. Kui inimene end ei pese, hakkavad bakterid kõike seda lagundama ning tekib ebameeldiv lõhn. Higi ise ei lõhna, halva lõhnaga on selle laguproduktid. 

Skeem naha kohta. Õpilased joonistavad nii palju pilvekesi, kui palju nad täita oskavad. Ühisel arutelul lisatakse neid juurde. Kõige alla kirjutatakse agiteeriv lause

Selleks et nahale sattunud tõvestavad mikroobid inimest ei nakataks, tuleb hoolsalt käsi pesta, alati enne sööki ja pärast tualetis käimist. Naha alalisi mikroobe pesemine täielikult ei hävita, sest suur osa neist elab nahanäärmetes ja karvanääpsudes. Sealt tuleb neid läbi nahapooride pidevalt nahapinnale juurde. Pesemiseks soovitatakse kasutada nõrgatoimelisi pesemisvahendeid, et osa rasu jääks alles ning nahk ei muutuks liiga kuivaks. Samuti tuleks eelistada sellist näovett, mis on alkoholivaba.

Mis on akne?

Kuna vistrikke e aknet esineb suurel osal noortest, tuleks nende olemust ja teket lühidalt tutvustada. Video ja skeem.

Teismeeas suureneb naharasu eritus, mistõttu nahapoorid sageli ummistuvad, neis areneb põletik ning tekivad vistrikud e akne. Osal inimestel soodustab vistrike teket teatud toit või keemilised ained.

Teismelistel suureneb rasueritus ja sageli nahapoorid ummistuvad, mille tagajärjel tekivad vistrikud
Vistrikud ehk akne tekivad nahapooride ummistumise tõttu

4. Kokkuvõte

5

  • Õpilaste skeemide põhjal kokkuvõte nahka kahjustavate tegurite ja naha eest hoolitsemise kohta.
  • Lühike elukutsete tutvustus.

Õpilaste koostatud skeeme tutvustatakse klassile või grupis. Neid võib ühiselt täiendada. Pärast tunni lõppu võib skeemid panna seinale.  

Õpetaja tutvustab nahaarsti ja/või kosmeetiku elukutset.

Lisamaterjal

Lisalugemine

  • D. Teperik ja L. Leuhin „Ei saa me läbi bakterita”. Inimeses elavatest mikroobidest ja nende tähtsusest. Lisalugemine ajakirjas Horisont nr 5/2004 õpilasele ja õpetajale.
  • Artikkel „Koostisained, mida vältida kosmeetikatoodetes”. Kosmeetikatooteid ostes soovitatakse jälgida nende koostist. Bioneeri kodulehel olevas artiklis antakse lühike ülevaade kosmeetikatoodetes sisalduvatest organismile kahjulikest ainetest. Lisalugemine õpilasele ja õpetajale.

Vaatamissoovitus

  • ERR-i saatelõigus annab nahaarst Ave Vahlberg soovitusi, kuidas kaitsta nahka liigse päikesekiirguse eest. Tema sõnul on selleks kõige tõhusam viis piirata päikese käes olemise aega. Ta viitab päikesekaitsekreemide kasutamise ohtlikkusele, sest kreemitatult viibivad inimesed liiga kaua päikese käes. Nii saadakse elu jooksul liiga palju ultraviolettkiirgust ja see soodustab nahavähi teket. Vaatamissoovitus õpilasele ja õpetajale.

Tunni kirjeldus ja kodutöö

Tunni kirjeldus

Nahka kahjustavad tegurid. Naha eest hoolitsemine.

Päevitamise mõju organismile.

Kodutöö

Õ lk 12–13

Palun oota