Lahuse massiprotsent

  • Millest koosneb lahus?
  • Miks on oluline teada lahuse massiprotsenti?

Lahused meditsiinis

Meditsiinis kasutatakse mitme­suguseid lahuseid. Näiteks tilgutatakse suure vedeliku­puuduse kõrvaldamiseks patsiendile veeni füsioloogilist lahust, mis on 0,9% naatrium­kloriidi ehk keedusoola lahus destilleeritud vees. Siinkohal on väga oluline, et lahuse soola­sisaldus oleks õige, kuna madalama või kõrgema kontsentratsiooni korral vere punalibled häviksid. Füsioloogilist lahust läheb vaja ka haavade puhastamiseks ja nohuse nina loputamiseks, kuna see ei kuivata nahka ega tekita kipitust.

Niisutavate silmatilkade koostisesse kuulub tihti füsioloogiline lahus.

Lahuse tervik ja osa

Lahus on lahusti ja selles lahustunud aine ühtlane segu. Seega on lahus tervik, mis koosneb osadest: lahustist ja lahustunud ainest. Kui näiteks 100-grammises lahuses on 20 g suhkrut ja 80 g vett, siis massi järgi moodustab suhkur 20% ja vesi 80% lahusest ehk tervikust.

  • 100 g lahust sisaldab suhkrut 30%.
  • 200 g lahust sisaldab suhkrut 30%.

Massiprotsent

Lahustunud aine sisaldust lahuses näitab massiprotsent.

Massiprotsent (P) näitab, mitu protsenti moodustab lahustunud aine mass lahuse kogumassist (100%).

Massiprotsendi (P) arvutamiseks tuleb lahustunud aine mass (maine) jagada kogu lahuse massiga (mlahus) ning tulemus korrutada saja protsendiga.

Söögiäädika massiprotsent on 30%, st äädikhape moodustab lahuse kogumassist 30%.

P = mainemlahus · 100%

Lahuse massi (mlahus) leidmiseks liidetakse aine mass ja lahusti mass (vesilahuste korral tähistame lahusti massi mvesi). Nii saame massi­protsendi valemi kujul:

P = mainemaine+ mvesi · 100%.

Õpilane valmistas 100 g 25%-list keedusoola (NaCl) lahust.

  • Soolalahuse mass on 100 g.
  • Lahuses on keedusoola 25% ehk 25 g.
  • Keedusool on lahustunud aine.
  • Soolalahuse massiprotsent on 15%.
  • Vesi on lahusti.
  • Lahuses on vett 100%.
  • Lahuses on vett 75 g.

Näidisülesanded

Ülesanne 1

Äädikas on äädikhappe vesilahus. 500 g äädikat sisaldab 20 g äädik­hapet. Leia toidu maitsestamiseks kasutatava äädika massi­protsent.

Antud:

maine = 20 g

mlahus = 500 g

Leida:

P

Lahendus

Leiame äädika massiprotsendi: P = mainemlahus · 100%

P = 20 g 500 g · 100% = 4%

Vastus. Toiduvalmistamiseks kasutatava äädika massi­protsent on 4%.

Ülesanne 2

194 grammis vees lahustati üks teelusikatäis (6 g) suhkrut. Milline on suhkru massi­protsent selles lahuses?

Antud:

maine = 6 g

mvesi = 194 g

Leida: 

P

Lahendus

Leiame kogu lahuse massi: mlahus  = maine + mvesi

mlahus  = 6 g + 194 g = 200 g

Leiame suhkrulahuse massiprotsendi: P = mainemlahus · 100%

P = 6 g 200 g · 100% = 3%

Ülesande andmed võib panna ka kohe valemisse:

P = mainemaine+ mvesi · 100%

P = 6 g6 g+ 194 g · 100%=3%

Vastus. Suhkru massi­protsent lahuses on 3%.

Ülesanne 3

Mitu grammi rasva sisaldab 200 g 35% vahu­koort? 

Antud:

mlahus = 200 g

P = 35%

Leida:

maine

Lahendus

Aine massi arvutamiseks avaldame massi­protsendi valemist aine massi:

P=mainemlahus · 100%  maine=P · mlahus100%

Arvutame aine massi:

maine = 35% · 200 g100% = 70 g

Vastus. 200 g 35% vahukoort sisaldab 70 g rasva.

Ülesanne 4

Keemialaboris kasutatakse happe­kahjustuste neutraliseerimiseks 5% söögi­sooda lahust. Leia, mitu grammi lahust saab valmistada 50 grammist söögi­soodast. 

Antud:

maine = 50 g

P = 5%

Leida:

mlahus

Lahendus

Lahuse massi arvutamiseks avaldame massiprotsendi valemist lahuse massi:

P=mainemlahus · 100%  mlahus=maine · 100%P

mlahus = 50 g · 100%5% = 1000 g

Vastus. 50 grammist söögisoodast saab valmistada 1000 g 5% lahust.

Ülesanne 5

Maailmamere keskmine soolsus on 3,5%. Valmistatakse 780 ml sama­suguse soolsusega lahust (ρ = 1,025 g/cm3). Mitu grammi keedu­soola ja vett on vaja võtta sellise lahuse valmistamiseks?

Antud:

Vlahus = 780 ml = 780 cm3

ρ = 1,025 g/cm3

P = 3,5%

Leida: 

maine, mvesi

Lahendus

Leiame lahuse massi tiheduse kaudu:

ρ = mV  m = ρ · V

mlahus=1,025 g/cm3·780 cm3 800 g

Avaldame massiprotsendi valemist aine massi:

P=mainemlahus · 100%  maine=P · mlahus100%

Arvutame aine massi:

maine = 3,5% · 800 g100% = 28 g

Leiame vee massi: mvesi=mlahus-maine 

mvesi=800 g-28 g = 772 g

Vastus. 780 ml maailmamere keskmise soolsusega lahuse saamiseks tuleb 772 g vees lahustada 28 g keedusoola.

Ma tean, et

  • Massiprotsent (P) näitab, mitu protsenti moodustab lahustunud aine mass lahuse kogumassist (100%).
  • Massiprotsendi (P) saab leida, kui jagada lahustunud aine mass maine kogu lahuse massiga mlahus ning tulemus korrutada saja protsendiga.

Jätan meelde!

Ülesanded

  1. Milline on suhkru massiprotsent 1000 g siirupis, mille valmistamiseks lisati veele 600 g suhkrut?
  2. Mitmeprotsendiline soolalahus saadakse, kui potitäiele (1,5 l) veele lisada peotäis (100 g) keedusoola?
  3. Läänemere soolsus on umbes 0,5%. Mitu grammi soolasid jäi järele 600 g merevee täielikul aurustamisel?
  4. Marrastuste ja haavade desinfitseerimiseks kasutatakse 3% vesinikperoksiidi lahust. Mitu grammi sellist lahust saab valmistada 90 g vesinik­peroksiidist?