- Kuidas happeid tuvastada?
- Millest happed koosnevad?
- Milline on tugev üheprootoniline hapnikhape?
- Millega reageerivad happed?
Kellele meeldib hapu maitse?
Inimene eristab viit maitset: haput, magusat, soolast, kibedat ja umamit. Paljud puuviljad, näiteks õunad, tsitruselised, viinamarjad, on meeldivalt hapuka maitsega. Ent väga hapu maitse on eemaletõukav. Selline reaktsioon annab märku, et tegu võib olla riknenud toiduga (nt käärinud mahl).

Hapete omadused ja mõiste
Hapu maitse on üks happe tunnus. Happe ingliskeelne nimetus acid on mugandus ladinakeelsest sõnast acidus, mis tähendabki haput. Siiski ei tohi laboris hapete kindlakstegemiseks neid maitsta. Hapetega tuleb töötada väga ettevaatlikult, kuna happed võivad olla keemiliselt väga aktiivsed ja tugevalt söövitava toimega.
NB!
- Hapetega töötades tuleb järgida ohutusnõudeid.
- Hapet lahjendades tuleb hapet valada peene joana vette.
- Tugevate ja kontsentreeritud hapetega tuleb katseid teha tõmbekapis ja kasutada kaitsevahendeid.
- Kui hapet satub nahale või riietele, tuleb see esmalt veega maha pesta, kui vaja, siis loputada piirkonda lahja söögisoodalahusega ning uuesti veega pesta.
Happed muudavad teatud indikaatorite värvust. Indikaatorite ja lahuse pH kohta loe lisaks peatükist 1.4. Hapete omaduseks on ka reageerida metallide, aluste ja aluseliste oksiididega.
Hapete omadus on
- hapu maitse.
- keemiline aktiivsus.
- söövitav toime.
- muuta teatud indikaatorite värvust.
- reageerimine alustega.
- reageerimine hapetega.
- reageerimine aluseliste oksiididega.
- reageerimine happeliste oksiididega.
- reageerimine metallidega.
Hape on aine, mis annab vesilahusesse positiivselt laetud vesinikioone (H+) ja negatiivselt laetud happeanioone. Hapete tunnused ja omadused ongi põhjustatud happelahuses esinevatest vesinikioonidest.
Hape on aine, mis annab vesilahusesse vesinikioone.
Happed erinevad üksteisest anioonide poolest. Happeanioon koosneb ühest või mitmest keemilisest elemendist ning selle laengu suurus sõltub eraldunud vesinikioonide arvust. Näiteks väävelhappe (H2SO4) jagunemisel ioonideks tekib kaks vesinikiooni, seega on happeaniooni laeng –2 ning valem SO42–.
Hapete liigitamine
Happeid liigitatakse mitmesuguste tunnuste alusel.
Tugevuse järgi
Happeid liigitatakse tugevuse järgi tugevateks ja nõrkadeks hapeteks. Happe tugevuse määrab see, kui suur osa happemolekulidest jaguneb lahustumisel ioonideks.
Peaaegu kõik tugeva happe molekulid jagunevad lahustumisel ioonideks, happemolekule on lahuses väga vähe. Tugevad happed on näiteks HCl, HBr, HI, H2SO4 ja HNO3.
Ainult osa nõrga happe molekule jagunevad lahustumisel ioonideks, lahuses esinevad peamiselt happemolekulid. Nõrgad happed on näiteks H3PO4, HNO2 ja H2CO3.

Happe tugevuse kõrval tuleb silmas pidada ka happe kontsentratsiooni, mis näitab happe sisaldust lahuses. Kontsentreeritud happelahus sisaldab hapet rohkem kui lahja lahus.

Vesinikioonide (H+) ehk prootonite arvu järgi
Üheprootoniline hape on hape, mille molekul saab lahusesse anda ainult ühe vesinikiooni, näiteks HCl, HF, HNO3 ja HNO2.
HNO3 → H+ + NO3–
Mitmeprootoniline hape on hape, mille molekul saab lahusesse anda kaks või enam vesinikiooni. Näiteks H2SO4, H2CO3, H2S ja H3PO4.
H3PO4 → H+ + PO43–

Hapnikusisalduse järgi
Hapnikuta hape on hape, mille molekul ei sisalda hapnikuaatomit, näiteks HBr, HCl ja H2S.
Hapnikhape on hape, mille molekul sisaldab hapnikuaatomeid, näiteks HNO3, H2CO3 ja H3PO4.

Hapete reageerimine metallidega
Metalli ja happe reaktsiooni käigus metalliaatomid loovutavad elektrone ning lahuses olevad vesinikioonid (H+) liidavad elektrone. Moodustunud vesinikuaatomid (H) seostuvad molekulideks (H2), mis eralduvad gaasina. Metallikatioonid jäävad lahusesse koos happeanioonidega ning moodustavad soola.

Zn + HCl → ZnCl2 + H2↑

Metallide pingerida aitab otsustada, kas metall reageerib lahjendatud happelahusega või mitte. Kõik pingereas vesinikust (H2) vasakul pool asuvad metallid reageerivad lahjendatud happelahustega. Pingereas vesinikust (H2) paremal pool asuvad metallid lahjendatud happelahustega ei reageeri.
Metallide pingerida

- Cu
- Sn
- Li
- Zn
- Au
- Pt
- Mg
- Al
- Ag
Happed reageerivad aluste ja aluseliste oksiididega
Happed reageerivad alustega. See reaktsioon on neutralisatsioonireaktsioon ja sellega tutvusid juba eelmisel aastal. Selles õpikus käsitletakse seda reaktsiooni põhjalikumalt peatükis 1.4.

Hapete reageerimine aluseliste oksiididega on sarnane neutralisatsioonireaktsiooniga ning reaktsiooni saaduseks on sool ja vesi.


1) Al3+ ja NO3– –
2) Al3+ ja PO43– –
Tugevalt aluselised oksiidid reageerivad hapetega väga aktiivselt.
Na2O + HCl → NaCl + H2O
Nõrgalt aluselised oksiidid veega ei reageeri ja seetõttu väljendub nende aluselisus just hapetega reageerides. Hape ja nõrgalt aluseline oksiid reageerivad aeglaselt ning enamasti on selle toimumiseks vaja aineid kuumutada.
MgO + HCl → MgCl2 + H2O
CuO + HNO3 → Cu(NO3)2 + H2O

Ma tean, et ...
- Hape on aine, mis annab vesilahusesse vesinikioone (H+).
- Tugevate hapete molekulid jagunevad lahuses täielikult ioonideks, nõrkade hapete molekulid aga vaid osaliselt.
Jätan meelde

Hapete keemilisi omadusi
- METALL + HAPE → SOOL + VESINIK
- ALUS + HAPE → SOOL + VESI
- ALUSELINE OKSIID + HAPE → SOOL + VESI
Küsimused ja ülesanded
- Millest on tingitud hapete omadused?
- Kas kõik vesinikku sisaldavad ained on happed? Miks?
- Kuidas happeid liigitatakse?
- Nimeta tugevaid üheprootonilisi hapnikuta happeid.
- Mis ainetega happed reageerivad? Mis on nende reaktsioonide saadusteks?