Bakterid on nii pisikesed, et palja silmaga me neid ei näe. Seetõttu me ka ei tea, et nad ümbritsevad meid kõikjal. Neid on meie ümber miljoneid.
- Milline on bakterite osa looduses?
- Kuidas baktereid kasutatakse?
- Kes on patogeensed bakterid?
Bakterid aineringes

Bakterid osalevad kõigis looduslikes aineringetes.
Kuna baktereid on kõikjal, siis osalevad nad ka aineringe kõikides osades. Bakterid lagundavad (tihti koos seentega) orgaanilist ainet lihtsamateks keemilisteks ühenditeks, mida kasutavad näiteks taimed oma elutegevuses. Nii muudavad mullas elavad bakterid mulla viljakamaks.
Taimede kasvuks on oluline mineraalaine lämmastik, mis toimib loodusliku väetisena. Õhus on 78% lämmastikku, kuid see on taimedele kättesaamatu. Näiteks elavad liblikõieliste ja lepa juurtega sümbioosis mügarbakterid. Taim pakub neile bakteritele elupaika ning varustab neid suhkrutega. Mügarbakterid koguvad õhust lämmastikku ning muudavad selle endale ja taimele sobivaks. Pärast taimede surma vabaneb see mulda. Seega kasvatatakse põllumajanduses liblikõielisi, näiteks hernest, mulla rikastamiseks lämmastikuga vaheldumisi muude põllukultuuridega.

Väga oluline roll on bakteritel näiteks veekogude puhastajatena, kus nad suudavad lagundada ka mürgiseid aineid.
Bakterid elavad teistes elusorganismides.
Bakterid elavad pea kõigis elusorganismides, kaasa arvatud inimese organismis. Mitmed neist kasutavad teisi elusorganisme üksnes elupaigana, olemata sellele organismile kasulikud või kahjulikud. Organismide seedesüsteemis elavad bakterid, kes aitavad tarvitamiskõlblikuks seedida neid orgaanilisi ühendeid, mida organismid ise ei suudaks. Näiteks elavad rohusööjate loomade seedekulglas bakterid, kes aitavad lagundada taimerakkude koostises olevat tselluloosi. Mitmed bakterid varustavad organismi erinevate vitamiinidega.
Inimese suus elavad bakterid lõhustavad suhkruid. Hammastele moodustub toidujääkidest ja bakteritest kollakas kiht – hambakatt. Bakterite elutegevusega tekib piimhape, mis söövitab hamba emaili ning tekivad hambaaugud. Hambaaukude teket vähendab hammaste regulaarne pesemine peale söömist ning närimiskummi närimine.
Mitmed bakterid aga on organismile kahjulikud. Selliseid baktereid nimetatakse patogeenseteks. Need bakterid eritavad oma elutegevuse käigus organismi mürke ning põhjustavad nii erinevaid haigusi. Normaalolekus suudab organism siiski kontrollida tõvestavate bakterite paljunemist ja elutegevust. See tähendab, et organism ei haigestu.
Bakterite kasutamine
Roiskumises on süüdi bakterite lagundav tegevus.
Nagu me rääkisime, on bakterid olulised orgaanilise aine lagundajad. See tähendab, et bakterid on ka põhilised „süüdlased“ toiduainete riknemises.
Inimesed õppisid juba väga kaua aega tagasi seda vältima ja toiduaineid säilitama. Nähtavasti vanim sellistest meetoditest on hapendamine. Hapendamine on protsess, kus erinevaid toiduaineid (kapsad, kurgid, tomatid jms) säilitatakse bakterite poolt suhkrutest moodustatud hapete abil. Bakterite tegevuse peatab ka toidu kuivatamine, soolamine, suitsutamine või suhkruga töötlemine.
Bakterite kaasabil valmistatakse ka erinevaid toiduaineid: piimatööstuses juustu, jogurteid, keefirit, petti jne, lihatööstuses salaamivorsti, alkoholitööstuses veini, õlut, siidrit, äädikat. Seedimise soodustamiseks lisatakse näiteks mitmetele jogurtitele ja keefirile erilisi elusaid baktereid. Selliselt rikastatud jogurteid nimetatakse biojogurtiteks.
Ravimitööstuses kasutatakse baktereid ravimite, antibiootikumide, vitamiinide, hormoonide (insuliin) tootmiseks.
Hapnemist põhjustavad anaeroobsed bakterid (ning pärmseened), st et protsess toimub hapnikuvabas keskkonnas. Suhkrud muudetakse hapeteks, näiteks piimhappeks. Bakterite paljunemise tulemusena piimhappe hulk üha suureneb ning ühel hetkel muutub see nii suureks, et seesama bakterite poolt toodetud hape peatab nende elu. Nii säilib loodud happelises keskkonnas hapnenud toit pikemat aega. Hapendatud toidul, näiteks hapukapsal, on spetsiifiline hapu maitse ning lõhn.

Hapnikuta keskkonnas, kus tegutsevad anaeroobsed bakterid, toimub sarnane protsess – käärimine. Lisaks bakteritele osalevad protsessis mitmed pärmseened. Nende koosmõjul muudetakse suhkrud näiteks piimhappeks või alkoholiks – etanooliks.
Biotehnoloogias kasutatakse elusorganisme.
Elusorganismide kasutamist inimese hüvanguks nimetatakse biotehnoloogiaks. Nii on bakterite kasutamine üks biotehnoloogia osasid. Lisaks toiduaine- ja ravimitööstusele kasutatakse baktereid näiteks põllumajanduses. Bakterite abil valmistatakse komposti ning baktereid kasutatakse biomürkidena. Kariloomadele mõeldud hapendatud rohtu nimetatakse siloks. Baktereid kasutatakse biopuhastites reovee puhastamiseks. Mitmed bakterid lagundavad ka teistele kõlbmatuid aineid, näiteks naftat. Kütteainetööstuses lisatakse kääritamisel saadud alkoholi bensiinile, et tõsta selle keskkonnaohutust. Kütusena kasutatakse ka biogaasina tuntud metaani, mis eraldub bakterite abil lagundatavatest orgaanilistest jäänustest. Looduslikult võib metaan tekkida soodes ning inimese poolt loodud prügimägedes.

Biotehnoloogia saavutusi kasutab ära ka sõjandus. Eelkõige on see tegevus mõeldud inimese tervise kahjustamiseks. Nii nakatatakse vastaseid näiteks erinevate haiguskandjatega, millest paljud on väga ohtlikud.
Toiduainete paremaks säilitamiseks konserveeritakse toiduaineid. Protsessi, mida konservide valmistamisel kasutatakse, nimetatakse steriilimiseks. Selleks kuumutatakse toitu rohkem kui 100°C juures kõrge rõhu all. Toitu nii töödeldes hävivad nii bakterid kui ka nende spoorid. Selliselt töödeldud konservid võivad säilida väga pikka aega. Konservi ebapiisaval kuumutamisel võib seal hakata arenema botulismibakter, kes oma elutegevusega toodab surmavalt mürgist ainet – botuliini.

Piimatoodete säilitamiseks kasutatakse väiksemal temperatuuril (alla 90°C) kuumutamist ehk pastöörimist. Sellisel kuumutamisel hävivad küll bakterid, kuid ei hävine spoorid. See tähendab, et pastööritud toiduained säilivad oluliselt vähem kui steriilitud toiduained.
Tabel. Toiduainete konserveerimine
Pastöörimine | Steriilimine |
Kuumutamine 70–90 °C juures | Kuumutamine kuni 100–120 °C juures |
Tavaline rõhk | Kõrge rõhk |
Bakterid hävivad | Bakterid hävivad |
Spoorid säilivad | Spoorid hävivad |
Toiduained säilivad lühikest aega | Toiduained säilivad pikemat aega |
Kasutatakse piimatööstuses | Kasutatakse konservide tootmisel |

Oluline
- Bakteritel on aineringetes oluline osa.
- Bakterid leiavad olulisel määral kasutust biotehnoloogias.
- Bakterite hävitamiseks kasutatakse toiduainete töötlemist.
- Organismides elab mitmeid kasulikke baktereid.
Küsimused
- Kuidas osalevad bakterid aineringetes?
- Kuidas on võimalik baktereid biotehnoloogias kasutada?
- Kuidas on võimalik toiduaineid töödelda, et nende riknemist vähendada?
- Kirjelda bakterite kasulikkust ja kahjulikkust.