Peatükk 6.2 (IV järk)

Tunneb meeskonnatöö põhimõtteid

Katsenõue on täidetud, kui kodutütar teab meeskonnatöö põhimõtteid, on aktiivne rühmatöös ja suhtub vastutus-tundlikult oma ülesannete täitmisesse.

Meeskond

Nii koolis, kodutütarde tegevuses kui ka elus üldiselt kuulud tihti meeskonda. Olgu selleks matkatiim, spordi- või korraldusmeeskond. 

Meeskond on tiim ehk grupp inimesi, kellel on

  • ühine eesmärk, mida saavutada; 
  • ühine vastutus tulemuse eest. 

Meeskonnas jaotatakse ülesanded, rollid. Rollid võivad olla erinevad – need sõltuvad sellest, millised on grupiliikmete teadmised, oskused ning mis on meeskonna tegevuse eesmärk. 

Kodutütarde võistlusmatkade kontrollpunktid panevad meeskondade koostöö proovile. Foto: Madis Mintel

Meeskonna kujunemine

Kas oled kuulunud mõnda meeskonda? Selleks võib olla matkatiim või hoopis koolis mõni pikema projekti raames tekkinud meeskond. 

Selleks, et meeskond oleks ühtne ning saadaks ellu suuri tegevusi, on oluline teada ka ühe tiimil on kolm peamist faasi.  Iga etapp meeskonna arengus on oluline, et tiimis hakkaks toimima suurepärane koostöö. 

Meeskonna kolm faasi on järgmised: 

Kujunemisefaasis tutvutakse, kujunevad suhted, kujunevad rollid;

Konfliktifaas on meeskonna kujunemisel vältimatu osa. Selles etapid proovitakse ennast kehtestada, tekivad grupid. See etapp on vältimatu osa eduka meeskonnatöö kujunemisel;

Ühtekuuluvuse ehk koostööfaasis mõistetakse üksteist, toetatakse ning kuulatakse üksteist ära.

Head teada!

Tundes meeskonna kujunemise faase, tead, mida sind ja sinu meeskonda ees ootab. Sa mõistad, et mingil hetkel on suhted keerulised. Samas sa tead, et sellele järgneb koostöö. 

  • Koostöö
  • Konfliktifaas
  • Kujunemisfaas

Meeskonnatöö

Igal meeskonnal peavad olema kindlad komponendid, tegevused, mis tagavad selle, et meeskonnas kujuneb edukas ja jätkusuutlik meeskonnatöö. 

Igal meeskonnal peab olema juht. Juhi ülesanne on juhtida tiimi tööd. Juhi õlgadel ei ole kogu meeskonna vastutus. Juht peab juhtima tiimi nii sujuvalt, et kõigil liikmetel säiliks nende roll. 

Meeskond vajab juhti, kes juhib tiimi tööd. Foto: Madis Mintel

Eduka meeskonna tunneb ära eesmärkide seadmise järgi. Läbi eesmärgi teavad kõik meeskonnaliikmed, kuhu nad peavad ühiselt jõudma. Olgu selleks näiteks Ernakesel raja lõpetamine või laagri edukas läbiviimine. 

Meeskonnas on oluline võtta ühiselt vastu otsuseid  arutelu teel. Oluline on sealjuures alati kõigi liikmete arvamus ära kuulata ning proovida mõista, miks ta nii arvab, mõtleb. 

Omavaheline suhtlemine ning kuulamisoskus on vajalik võistlusmatkadel erinevaid ülesandeid lahendades. Ernake 2019. Foto: Iiris Prosa
Näiteks matkal on hea kogu meeskonnaga vaadata kaarti ning üheskoos leida kõige sobivam tee liikumiseks. Ernake 2019. Foto: Madis Mintel

Tähtsal kohal on omavaheline infovahetus. Siinkohal on heaks näiteks mõni kontrollpunkt matkalt, kus meeskond peab ühiselt ülesannet lahendama. Üksteisega peab suhtlema, et ülesannet edukalt lahendada. Sama olulisel kohal on kuulamisoskus. 

Pea meeles! 
Meeskond hoiab kokku ning ei jäta kunagi oma liikmeid hätta ega maha.

Infovahetuse kõrval on oluline ka vaba suhtlus. Iga tiimiliige peab tundma ennast vabalt ning selliselt, et ta julgeb avaldada oma arvamust. 

Meeskonna üks tunnuseid on kokkuhoidmine.
​Ernake 2019. Foto: Madis Mintel

Selleks, et kõik tunneksid ennast vabalt, on olulisel kohal üksteise toetus, olgu see sõnade või tegude kaudu. Iga tiimiliige peab tunda, et ta on kaaslaste poolt hoitud. 

Pea meeles! 

Alati peab kirja panema oma tiimi eesmärgi. Sõnastage see ühiselt ning selliselt, et seal kõlaks, kuhu tahate jõuda. ​

Eesmärgid võivad olla sõnastatud järgmiselt:

  • lõpetame kogu tiimiga Ernakese, oleme sealjuures rõõmsad ning üksteist toetavad;
  • viime läbi noorematele kodutütardele matka, kus on 7 kontrollpunkti. Jagame omavahel infot ning igaüks täidab oma ülesanded õigeaegselt. 
Ernakese meeskond arutas omavahel võistluse eel tiimi eesmärke. Nad panid need kirja ühiselt  joonistuse abil. Foto: Heli Esko
  • Pidev infovahetus
  • Juhi puudumine
  • Vaba ja vahetu suhtlus
  • Ühiselt eesmärgi sõnastamine
  • Eesmärgi puudumine
  • Ühiselt otsuste vastuvõtmine
  • Juhi olemasolu
  • Üksinda toimetamine
  • Üksteise toetus
Palun oota