Peatükk 3.4 (Maakaitse käsiraamat)

Julgestus­peatused

Julgestuspeatused

Aeg-ajalt on vaja teha peatusi, et kontrollida kaarti, hõivata kogunemispunkt (KP), vaadelda ohualasid, lasta võitlejatel kohenduda ja vett juua, teha reket objekti kogunemispunkti (VKP) hõivamiseks jms. Sellised peatused jagunevad lühikesteks (alla 10 minuti) ja pikkadeks (üle 10 minuti) julgestuspeatusteks, sõltuvalt pealiku otsustatud vajadusest.

Samuti nagu liikumisel, peab üksus kõikidel peatustel säilitama enda ümber 360kraadise julgestuse. Selleks moodustatakse kohe pärast peatuse märguande saamist ringkaitse käigult ja võetakse põlvelt laskeasend. Liikudes noolepeas jääb esimene meeskond oma kohale ja tagumine meeskond liigub neile lähemale, kuni saab moodustada nn sigarikujulise ringkaitse.

Rühmana koos liikudes moodustub julgestuspeatus samuti käigult, põhjustades võimalikult vähe võitlejate ümberpaigutusi nende kohtadelt liikumisrivistuses.

Jao julgestuspeatus „sigar“
Rühma julgestuspeatus „sigar“

Kohe, kui üksus on ringkaitses, teostatakse asukoha sobivuse kontroll. See on oluline, et veenduda peatuspaiga ohutuses ja sobivuses. Kontroll hõlmab järgmisi protseduure (PVKH).

  • Peatu – peatatakse kõik liikumine, tagatakse täielik vaikus.
  • Vaata – vaadeldakse ümbrust, otsimaks inimtegevuse jälgi alal või selle läheduses.
  • Kuula – kuulatakse ümbrust, et tabada helisid, mis ei ole metsas loomulikud.
  • Haista – tunnetatakse lõhnu, mis viitavad inimtegevusele läheduses (bensiin, suits, toidulõhn jne).

PVKH kontrolli tehakse kohe pärast põlvele võtmist kestusega 3–5 minutit. Kui pealik on veendunud peatuspaiga ohutuses, alustab ta tegevustega, milleks peatus oli planeeritud.

a. Lühikese peatuse korral jäävad võitlejad põlvelt laskeasendisse, seljakotid seljas ja kogu varustus küljes nagu liikumiselgi. Jaopealikud või meeskondade pealikud kogunevad vaikselt ringkaitse keskele, kus nad saavad edasised juhised patrullipealikult.

Kui pealik otsustab julgestuspeatuse lõpetada ja edasi liikuda, annab ta sellest käemärgiga märku ja üksus jätkab liikumist planeeritud suunas.

Võitlejad tõusevad põlvelt alles siis, kui on nende kord liikuma hakata, püsti paigalseismist olla ei tohi.

NB! 

Oluline on kõik võitlejad igast julgestuspeatusest välja lugeda (reeglina teeb seda tagumise meeskonna, rühma rännakul tagumise jao pealik või rühmapealiku abi), veendumaks, et keegi ega miski ei jää peatuskohta maha. Pimedal ajal tehakse seda füüsiliselt, puudutades iga väljumispunkti läbivat võitlejat käega. Kui kõik on välja loetud, annab lugeja sellest üksuse pealikule teada.

b. Pika peatuse korral minnakse samadel positsioonidel lamades laskeasendisse, säilitades oma vaatlussuuna. Seljakotid võetakse seljast ja pannakse ette kõrvale nii, et see ei segaks vaatlust, kuid pakuks mingisugustki varjet ja varjatust. Seljakoti üks rihm jääb relva laesäärt hoidva käe alt läbi, et kiire lahkumise korral oleks võimalik kott viivitamatult selga haarata.

Pikast julgestuspeatusest väljaminek on samasugune nagu lühikesestki, kuid oluline on, et varustuse kinnitamisel säiliks aktiivne julgestus vähemalt 50% ulatuses. Seega pooled võitlejad (üks lahingupaarilistest) kinnitavad varustuse, teised julgestavad.

Seejärel jäävad varustusega võitlejad laskeasendisse põlvelt ja seni julgestust teostanud võitlejad kinnitavad oma varustuse. Edasine protseduur on sama, nagu lühikese peatuse korral.

NB! 

Koolita võitlejad iseseisvalt ringkaitset võtma, ilma et peaks aega kulutama nende laskesektorite kohendamisele. Lepi üksuses kokku käemärgid, millega antakse rivistuse muutus, peatus, PVKH, pikka peatusesse minek, peatusest lahkumine, väljumispunkt ülelugemiseks jne. Vastavad käemärgid peavad olema samad terves rühmas.

Ringkaitses peavad võitlejate tulesektorid ristuma soovitatavalt enne 30 m ehk keskmiselt enne käsigranaadi viskekaugust. Iga meeskonna pealik on vastutav oma meeskonna liikmete tulesektorite ristumise eest ja ka oma äärmiste võitlejate tulesektorite ristumise eest naabermeeskonna äärmiste võitlejatega.

Kui peatuses on pealikud ringkaitse keskel põlvel, siis peavad ka julgestajad olema põlvel, et näha oma vaatlusalas samalt kõrguselt, nagu vastane näeks pealikke.

Kokkuvõte

1. Püsti paigalseismist olla ei tohi:

  • lühike peatus
  • pikk peatus

2. Lamades laskeasend, varustus seljas:

  • lühike peatus
  • pikk peatus

3. Seljakott maas (ees kõrval), üks rihm relva laesäärt hoidva käe alt läbi:

  • lühike peatus
  • pikk peatus

4. Pealikud kogunevad ringkaitse keskele:

  • lühike peatus
  • pikk peatus
Palun oota