Peatükk 4.8 (Maakaitse käsiraamat)

Kaeviku rullimine

Kaeviku rullimine

Olukord: rünnakul üksus kohtab vastase kaevikuliini ja tal tuleb asuda seda puhastama.

Tegevus: üksus siseneb kaevikusse ja puhastab selle vastasest. Kaevikuliini sisenemispunkti kindlustamiseks piisab tavaliselt jaost, pikema kaevikuliini puhastamine on kogu rühma tegevus.

a. Samm 1

  1. Pealik määrab kaevikusse sisenemise punkti ja paigutab kattemeeskonnad tuletoetusse suunaga mõlemale poole sisenemispunkti, surudes maha vastase vaatluse ja tuletegevuse.
  2. Sisenemispunkti julgestusmeeskond liigub kaeviku juurde ja heidab kaevikusse käsigranaadid – nii plaanitud sisenemiskohta kui ka vasakule ja paremale.

1

b. Samm 2

  1. Pärast granaatide plahvatusi liigub esimene lahingupaar kaevikusse ja võtab kontrolli alla mõlemad suunad.
  2. Järgnevad meeskonna ülejäänud võitlejad ja kontrolli alla võetakse kaeviku käänakunurgad.
  3. Järgneb ülejäänud jagu ja asutakse kaevikut puhastama pealiku määratud suunas. Seni, kuni järgmine jagu pole sisenenud, hoitakse tagumisel suunal kontrolli peal.
  4. Puhastamisel liigutakse lahingupaaride kaupa – üks võitleja heidab granaadi kaeviku nurga taha või laskepessa ja pärast plahvatust lastakse kaevikuliin või tulepesa koheselt kiirete üksiklaskude või lühikeste valangutega üle. Edasiliikumisel on mõlemad võitlejad valmis koheselt tuld avama vastase iga liigutuse peale. Möödudes lamavast vastasest, viskab üks võitleja ta relvad kiirelt kaevikust välja. Järgnevad võitlejad kontrollivad, kas lamav vastane on elus või mitte.

2

NB! 

Kiirtuld andes saavad salved ruttu tühjaks. Kohe, kui esimese võitleja salv saab tühjaks, annab ta teada: „SALV!“, laskub põlvele ja laseb paarilise enda ette. Vahetab salve ja liigub kohe järele. Kui esimesel paaril hakkab otsa saama kogu laskemoon ja granaadid, siis annavad nad teada: „VAHETUS!“, lasevad järgneval paaril endist mööda minna ja jäävad ise oma allüksuse lõppu. Et mitte võitlejaid üle koormata ja mitte lasta moonast tühjaks joosta, on mõistlik esimest paari vahetada pärast iga kaevikulõiku.

c. Samm 3

  1. Järgmine jagu, kes siseneb, võtab teise suuna jne.
  2. Kindlasti tuleb jätta üks jagu julgestama ja kattetuld tegema kogu kaevikuliini peale, et mitte anda vastasele võimalust vaadelda, põgeneda või tugevdusi tuua.

NB! 

Soovitatav on kasutada suitsugranaate sisenemispunkti varjamiseks vastase eest. Kui üksus on kaevikusse sisenenud, tuleb liikuda kiirelt ja agressiivselt, et mitte lasta vastasel ennast koguda ja vastupanuks organiseeruda.

Kaevikute puhastamisel peab olema tugev käsigranaatide varu, neid tuleks heita iga nurga taha ning igasse laskepessa, kuhu võimalik. Tuleb arvestada heidetud granaatide suhteliselt pikka viivitust.

Kui mõni eesmine võitleja saab haavata, tal tekib relvatõrge või lõpeb laskemoon, siis annab ta sellest teada, tuleb eest ära ja tagantpoolt järgmine võitleja liigub tema asemele.

Kannatanute kogumispunkt (KKP) luuakse reeglina sisenemispunkti. Kannatanu viivad kogumispunkti tagumised võitlejad ja naasevad siis kohe oma kohale. Rühma meedik korraldab kannatanutele esmaabi andmise ja evakuatsiooni kaevikuliinist välja rühma kannatanute kogumispunkti.

Üksuses peavad olema kokkulepitud märguanded, kuidas on kattetuld tegeval üksusel võimalik jälgida puhastavate jagude edenemist, et oma tulesektorit vastavalt liigutada.

Kaugemate kaevikuliini laskepesade mahasurumiseks kasutab rühmapealik kaudtuld (kui saadaval).

3

  • Võitleja heidab granaadi kaeviku nurga taha või laskepessa.
  • Sisenemispunkti julgestusmeeskond liigub kaeviku juurde ja heidab kaevikusse käsigranaadid.
  • Esimene lahingupaar liigub kaevikusse ja võtab kontrolli alla kaeviku mõlemad suunad.
  • Kontrolli alla võetakse kaeviku käänakunurgad.
  • Kaevikuliin või tulepesa lastakse kiirete üksiklaskude või lühikeste valangutega üle.
  • Esimene lahingpaar laseb järgneval paaril endist mööda minna ja jääb ise oma allüksuse lõppu.

Kokkuvõte

  • Kaevikuliini sisenemispunkti kindlustamiseks piisab tavaliselt jaost, pikema kaevikuliini puhastamine on kogu rühma tegevus.
  • Puhastamisel liigutakse lahingpaaride kaupa. Esimest paari võiks vahetada pärast iga kaevikulõiku.
  • Kaevikute puhastamisel peab olema tugev käsigranaatide varu, neid tuleks heita iga nurga taha ning igasse laskepessa, kuhu võimalik.
  • Üksuses peavad olema kokkulepitud märguanded, kuidas on kattetuld tegeval üksusel võimalik jälgida puhastavate jagude edenemist, et oma tulesektorit vastavalt liigutada.
Palun oota