Peatükk 4.9 (Maakaitse käsiraamat)

Tegevus kaudtule alla sattudes

Tegevus kaudtule alla sattudes

Olukord: üksus satub liikumisel või peatudes kaudtule alla.

Tegevus: üksus varjub kildude eest ja liigub esimesel võimalusel ohualast välja.

Liikuv või peatuv üksus võib sattuda vastase tulejuhi vaatlusvälja, mis võib esile kutsuda vastase kaudtule üksuse peale. Harjutatud kontaktidrilliga on üksuse kaotusi võimalik vähendada. Tegevus peaks olema järgmine.

  1. Kuuldes lähenevat mürsku või esimest plahvatust, antakse valjusti hoiatus: „MIINIPILDUJA TULI!“ ja kõik dubleerivad. Võitlejad heidavad koheselt maha madalaimasse võimalikku kohta vastavalt baasõppes õpitule.
  2. Üksuse pealik teeb kiire hinnangu kogunemispunkti (KP) määramiseks ning annab korralduse suuna ja kaugusena. Näiteks: „SUUND 12, 300 MEETRIT, KÄSKLUSE PEALE!“ (kõik dubleerivad ja on valmis liikuma).
  3. Hetkelise tulepausi saabudes annab pealik käsu: „LIIGUME, LIIGUME, LIIGUME!“ (Tavaliselt laseb miinipilduja esimese paari miiniga märki sisse, seejärel teeb tulejuht parandused või kutsub sisse efektiivse tule).
  4. Kõik tõusevad ja jooksevad kästud suunda ja kaugusele. Oluline on kiire ja hääletu alalt väljaliikumine, et vastase tulejuht ei saaks üksust jälgida ega uusi tuleparandusi teha.
  5. KPst liigutakse pärast kontrolli (mehed, laskemoon, varustus) jälle kiiresti välja. Soovitatav on liikumissuunda muuta, et mitte anda vastasele võimalust ette arvata üksuse teekonda.

NB! 

Väljaliikumisel püütakse kaasa võtta ka kõik haavatud. Kui see ei õnnestu, määrab pealik meeskonnad nende äratoomiseks järgmisse kokkulepitud KPsse.

Palun oota