Peatükk 8.12 (Maakaitse käsiraamat)

Turvakoridorid

Turvakoridor

Turvakoridorid on plaanitud ja ettevalmistatud teekonnad läbi allüksuste vastutusalade. Need ei ole vastasest turvalised alad ega teekonnad, seega tuleb neil liikudes tagada oma julgeolek. Turvakoridorid on teekonnad, mida kasutatakse varustuse ja haavatute veoks, teise allüksuse või kõrgema üksuse erialaallüksuste liikumiseks jms. Turvakoridor kulgeb reeglina vähekasutatavaid ja vastasele tõenäoliselt vähest taktikalist huvi pakkuvaid teid mööda.

Turvakoridoride eesmärk on eelkõige vältida oma üksuste juhuslikku tulekontakti ka olukorras, kus ei õnnestu teha vahetut liikumise kooskõlastust. Iga allüksus peab olema eriti ettevaatlik tema ala läbivas turvakoridoris liikuvate relvastatud isikute suhtes – suure tõenäosusega on need omad.

Lisaks liikumistele peaks turvakoridori lähedusse jääma turvamaju ja peidikuid, kus saab teha vahepeatusi ja hooldust, kui tarvis. Näiteks kui haavatuid evakueeritakse turvalisemale alale, on vaja neid soojemates tingimustes uuesti siduda, manustada venoosseid vedelikke, mida ei saa teha külmas jne.

Turvakoridori saab plaanida ka postkastid, kuhu kõrgema üksuse kuller toob infot ja juhiseid ning võtab kaasa allüksuse pandud teateid ja luurematerjali kõrgemale staapi edastamiseks.

Turvakoridor peaks hõlmama varuteekondi juhuks, kui peamine plaanitud liikumistee on kõlbmatu või ebaturvaline. Kõrvalteedel võib märg ilm muuta tee läbimatuks; vastane võib teatud lõigus oma huvi ilmutada jne. Ka turvakoridori oluliste lõikude järelevalveks võib ette valmistada ja koolitada alal elava tsiviilisikust toetaja. Tema ülesanne on piisava sagedusega oma lõiku füüsiliselt kontrollida (metsa tegemise käigus, muude tavapäraste liikumiste ja tegevuste ajal) ja lõigu ajutise ebasobivuse korral märgistada see kokkulepitud signaaliga asukohas, kus turvateel liikujal on võimalus minna varuteekonnale.

Julgeoleku huvides peab turvakoridore ka regulaarselt vahetama, sest info senise teekonna kohta võib vastasele teatavaks saada kas jälgimise või juhuse tõttu. Mõistlik on plaanida pikalt ette vähemalt 2–3 turvakoridori läbi ringkonna ala koos varuteekondadega ja vahetada neid kas kokkulepitud ajal või signaali peale.

Turvakoridoris liigutakse väikeste gruppidena või üksi, tavaliselt väiksematel, keskkonda sulanduvatel masinatel või jalgsi. Jalgsi liikudes on soovitatav kasutada pimeduse katet. Alati peab olema ette valmistatud kattelugu juhuks, kui satutakse vastase küsitluse alla.

Palun oota