Peatükk 11.6 (Maakaitse käsiraamat)

Veekogu ületamine telkmantlitest parvega

Korralikud telkmantlid on veekindlad. Neist saab teha ujuki, mis kannab varustuse kuivalt üle veetakistuse ja aitab võitlejat vee peal hoida. Telkmantliparve teeb tavaliselt lahingupaar. Parve kasutatakse selliste veekogude ületamiseks, mille vool ei ole kiire ja mis on köissilla rajamiseks liiga laiad või muidu sobimatud.

Vajalik varustus:

  • 2 tervet telkmantlit või koormakatet,
  • 2 seljakotti,
  • 2 x 3 m sidumisnööri,
  • 2 x ca 4 m julgestusköit,
  • 2 karabiini.

Parve valmistamine

Sõlmede kohta vaata ptk 11.4 „Sõlmed ja köied“.

1. Asetage üks telkmantel terves ulatuses maha ja siduge telkmantli kapuuts (kui on) veekindlalt kokku (NB! Kapuuts seljakottide poole ehk sisepoolele).

2. Asetage seljakotid telkmantli keskele tihedalt üksteise vastu nii, et moodustuva paki kuju järgib telkmantli kuju.
NB! Eemaldage enne seljakottide välisküljest teravad esemed, nagu kirves, saag vms, mis võib telkmantlit vigastada. Ümarakujulised seljakotid asetage põhjapidi kokku, piklikud aga seljad vastakuti, üks üht-, teine teistpidi, et nad koos moodustaksid võrdse laiusega paki.

3. Tõstke telkmantli pikemad küljed seljakottide peale üles ja rullige nad omavahel tihedalt kokku vastu seljakotte. Rullimist alustage keskelt ja liikuge koos otste poole. Kui telkmantel on trukkidega, siis kinnitage servad trukkidest ümber seljakottide. Lükake ka seljakotid tugevasti teineteise vastu.

4. Lõpuks rullige telkmantli otsad tugevalt kokku, siduge sidumisnööriga kinni: esialgu üks ots (täiskeerd ja kaks lihtsõlme), tooge see keskele seljakottide peale, põimi telkmantli keskmiste aasade (kui on) ja siis siduge teine ots pinge all samamoodi.

5. Nüüd asetage maha teine telkmantel (kapuuts seotud ja ülalpool) ja tõstke just tehtud pakk pikuti sellele nii, et kokkurullitud / trukkidega suletud külg jääb allapoole.

6. Korrake servade rullimist ning otste sidumist ja pingutamist, nagu esimese telkmantliga, kuid pärast esimest otsa sidumist sõlmige topeltkaheksa aasad ligikaudu otsa ja keskosa vahele (kokku kaks aasa). Kinnitage ja pingutage nöör ka keskosa öösides.

7. Kinnitage aasadesse karabiinid ja julgestage nende külge relvad.

8. Samade karabiinide külge kinnitage julgestusköied, mis hiljem kinnituvad ujuvate võitlejate kehade ümber paalisõlme aasaga (diagonaalis üle rinna).

Telkmantliparvel veekogu ületamine

Tõstke parv ettevaatlikult vette, et ei vigastaks telkmantleid. Üks võitleja ujub ees ja veab parve, teine võitleja ujub parve taga ja lükkab seda. Võitlejad võivad rolle vahetada. Kui vaja, siis võitlejad puhkavad parvest kinni hoides.

NB! 

Rakmed, saapad ja vormid võib parve sisse pakkida, kui on väike oht sattuda veetakistuse ületuse ajal või kohe pärast seda kontakti vastasega. Relvad on siiski mõistlik kinnitada karabiinidega parvele ja hoida laskevalmis.

Palun oota