Peatükist saad teada
- Milline on bakterite osa looduses.
- Millised bakterid elavad inimorganismis.
- Millised bakterhaigused inimest ohustavad.
- Milleks kasutab inimene baktereid.
Olulised mõisted
- pastöörimine – toiduainete töötlemine lühiajalise kuumutamisega temperatuuril 70–90 °C, mil hävivad bakterid, kuid mitte nende spoorid
- steriilimine – protsess, mille käigus hävitatakse mikroobid ja nende spoorid
- antibiootikumid – ained, mis pidurdavad bakterite elutegevust või surmavad neid
Bakterid on tähtsad lagundajad looduse aineringes
Bakterid osalevad kõigis Maal toimuvates aineringetes. Nad on olulised surnud organismide ja nende elutegevuse jääkide lagundajad. Suures osas just tänu aeroobsetele bakteritele lagunevad varisenud taimelehed, loomade väljaheited ja surnud organismid. Lagunemise käigus muutuvad orgaanilised ühendid järk-järgult lihtsamateks anorgaanilisteks ühenditeks (süsihappegaasiks, veeks, lämmastikuühenditeks). Neid ühendeid saavad teised organismid, peamiselt taimed, uuesti oma elutegevuses kasutada. Lagunemine toimub peamiselt mulla ülemistes kihtides, kus leidub arvukalt baktereid. Järelikult muudab bakterite elutegevus ka mulla viljakamaks. Paljudel bakteritel on võime lagundada väga erinevaid aineid, ka loodusesse sattunud mürke ja mitmesuguseid teisi kemikaale, nad on olulised looduse isepuhastumisel. Bakterid on ka toiduahelate tähtis lüli: neist toituvad nt algloomad.

Osa baktereid seob õhulämmastikku
Hoopis erilisel viisil rikastavad lämmastikuühenditega mulda mügarbakterid. Mügarbakterite nimetus tuleneb sellest, et nad moodustavad taimejuurtel palja silmaga nähtavaid mügaraid. Mügarbakterid elavad sümbioosis liblikõieliste taimede juurtega. Nad seovad õhulämmastikku ning muudavad selle taimedele kättesaadavateks lämmastikuühenditeks. Taimed ise õhulämmastikku kasutada ei saa. See on ka põhjus, miks liblikõieliste põllukultuuride (hernes, uba, ristik jt) kasvatamine rikastab mulda lämmastikuühenditega. Need taimed ise sisaldavad ka rohkelt valke. Osa õhulämmastikku siduvaid baktereid elab ka vabalt mullas. Mügarbakterid saavad taimelt aga eluks vajalikke suhkruid.

Osa baktereid rikub toitu
Paraku on ka selliseid baktereid, kelle elutegevuse mõjul toiduained riknevad. Selle vältimiseks on inimesed juba iidsetest aegadest kasutanud toiduainete säilitamiseks kuivatamist, külmutamist, soolamist ja suitsutamist. Hiljem lisandus toiduainete säilitamine suhkruga, marineerimine erinevate hapetega, pastöörimine ning steriilimine. Kui toiduaineid töödeldakse kõrgel rõhul ja temperatuuril (kuni 120 °C), on tegu steriilimisega, ning nii saadakse mikroobivaba toode. Steriilitakse ka meditsiinivahendeid (nt süstelahuseid, süstlaid jm). Pastöörimisel kuumutatakse toiduaineid, tavaliselt vedelikke, paarkümmend sekundit temperatuuril 70–90 °C. Toiduainete lühiajaliseks säilitamiseks kasutatakse tihti pastöörimist, sest siis säilivad vitamiinid ning toiduainete omadused (maitse, värvus) muutuvad vähem. Pastöörimisel ei hävi bakterite spoorid, ning see ongi põhjuseks, miks tavaline pastöriseeritud piim teatud aja pärast ka kinnises pakendis rikneb.
Steriilimine
- Temperatuuril kuni 120 °C, kõrgel rõhul.
- Hävivad täielikult bakterirakud ja ka nende spoorid.
- Steriilitud toiduained ei rikne enamasti isegi pikaajalisel säilitamisel.
- Kasutatakse nt liha-, kalakonservide valmistamisel.

Pastöörimine
- Temperatuuril 70–90 °C.
- Hävivad bakterirakud, kuid spoorid säilivad.
- Kasutatakse toiduainete lühiajaliseks säilitamiseks, pikema aja pärast toit rikneb.
- Kasutatakse nt piimatoodete säilitamiseks.

Huvitav. Konservimine ja pastöörimine leiutati Prantsusmaal
Prantsuse armee pani 17. saj lõpus välja auhinna sellele, kes leiab viisi, kuidas säilitada pikemat aega armeele toiduaineid. Nicolas Appert leiutas konservimise, mis võeti esimest korda kasutusele Prantsusmaal 1806. aastal, et varustada Napoleoni armeed. Konservimisel toit kõigepealt kuumutatakse kõrgel temperatuuril ning seejärel suletakse õhukindlalt pakendisse, et takistada bakterite juurdepääsu toidule.
Pastöörimise leiutas aga Prantsuse teadlane Louis Pasteur 1862. aastal, kelle järgi sai see säilitusmeetod ka nime.
Millised bakterid elavad meie kehas?
Keskkonna ja inimese vahel toimub pidev bakterite vahetus. Selle tulemusena muutub ka inimkehas elutsevate bakterite hulk ja liigiline koosseis. Vastsündinud lapse organismis on baktereid vähe, kuid juba mõne tunni pärast hakkab nende arvukus suurenema. Baktereid võime leida nahalt, seedekulgla eri osadest, suguelunditest ja mujaltki inimorganismist. Meis elavad bakterid saame tinglikult jagada kolme rühma.
- Kahjutud kaaslejad, kes ei too inimorganismile kasu ega tekita ka kahju. Need kasutavad meie organismi elupaiga ja toiduallikana.
- Vajalikud bakterid. Sellised on näiteks seedekulgla bakterid, kes sünteesivad mõningaid vitamiine ja aitavad lõhustada toitaineid. Oma olemasoluga on need bakterid meile kasulikud ka seetõttu, et nad asustavad elupaiku organismis, kuhu konkurentsi puudumisel võiksid elama asuda mitmesugused tõvestavad mikroobid.
- Tõvestavad bakterid, kes organismi sattudes hakkavad kiiresti paljunema ja põhjustavad mitmesuguseid bakterhaigusi. Haigestumiseks peab selliseid baktereid organismi sattuma piisavas hulgas. Inimkonna ajaloos on korduvalt puhkenud bakterhaiguste (katk, koolera, tüüfus) epideemiaid ja põhjustanud paljude inimeste surma.

Huvitav. Inimese nahal on palju baktereid
Inimese naha ühel ruutsentimeetril võib olla üle 2 miljoni bakteri, kellest enamik on organismile kahjutud või isegi vajalikud. Nad takistavad kahjulike bakterite elama asumist nahale. Uuringud on näidanud, et enamikul inimestel on paremal käel tavaliselt rohkem baktereid kui vasakul.

Inimest tõvestavaid baktereid on palju
Bakterid võivad inimest kahjustada mitmel viisil, osa neist tungib kudedesse ja hävitab rakke (nt tuberkuloosibakter), osa eritab toksiine (nt difteeriabakter). Baktertoksiinid on väga tugeva toimega mürgised ained, mis kahjustavad või surmavad rakke ja teisi organisme. On selliseid baktereid, kelle elutegevuse tulemusel erituvad toksiinid ümbritsevasse keskkonda, ja neid, kellest toksiinid vabanevad alles bakteriraku lagunemisel.
Tõvestavad bakterid võivad inimorganismi sattuda kas sissehingatava õhuga (tuberkuloosi tekitaja), toidu ja joogiga (düsenteeria tekitaja), läbi vigastatud naha (teetanuse tekitaja) või läbi vigastatud limaskestade otsesel kokkupuutel haigega (süüfilise tekitaja). Osa bakterhaigusi levib ka siirutajate vahendusel, näiteks kirbud siirutavad katku. Süüfilist tekitav bakter kandub emalt lootele.

Huvitav. Kõige mürgisem baktertoksiin
Kõige mürgisem senituntud baktertoksiin on botulismitekitaja bakteri mürk botuliin. Botulismitekitajad elavad tavaliselt mullas või mõnd liiki kalade sooltes. Sattunud toiduainetesse ja hapnikuta keskkonda, hakkavad botulismitekitajad paljunema ja sünteesivad botuliini. Sagedamini võib see juhtuda kodus tehtud konservide riknemisel.
Huvitav. Baktereid on kasutatud biorelvana
Tõvestavaid baktereid on inimesed kasutanud ka sõjalistel eesmärkidel. Juba sajandeid tagasi heideti ümberpiiratud kindlustesse nakkuse levitamiseks katkuhaigete laipu. Nüüdisajal on küll biorelva kasutamine rahvusvaheliste kokkulepetega keelatud, kuid sellel otstarbel on ikkagi kasutatud nii Siberi katku (antraksi) kui ka kopsukatku tekitajaid.
Mis kaitseb inimest tõvestavate bakterite eest?
Organismi loomulikud kaitsesüsteemid takistavad kahjulike bakterite sissetungimist ja hävitavad neid. Vigastamata nahk ja limaskestad on bakteritele läbimatud. Normaalse naha pind on nõrgalt happeline ja selle mõjul hävib enamik tõvestavaid baktereid kiiresti. Suur osa toidus ja joogis leiduvatest bakteritest hukkub seedeelundites: sülje kaitseensüümide, mao tugevalt happelise keskkonna ning maksast erituva sapi mõjul. Sissehingatavas õhus leiduvaid baktereid seob hingamisteede lima. Verre sattunud baktereid hävitavad nii antikehad kui ka õgirakud.
Huvitav. Miks peab hambaid pesema?
Inimese suuõõnes elab pidevalt palju mitmesuguseid baktereid. Pärast söömist jääb suhu alati mikrokogustes toitu. Bakterid muudavad selles sisalduvad suhkrud hapeteks, mis kahjustavad hambakude, vähendades selles kaltsiumisisaldust ja soodustades hambakoe lagunemist, s.o hambaaukude teket.
Mõtle.
- Miks kõik tõvestavad bakterid, millega inimene kokku puutub, ei satu tema organismi?
Vaktsiinid ja antibiootikumid
Kõige lihtsam viis vähendada nakkushaigustesse haigestumise ohtu on käte pesemine vee ja seebiga. See küll ei tapa haigustekitajaid, kuid vähendab nende hulka nahal. Toidu säilitamine külmkapis pidurdab bakterite arengut ning toit säilib kauem värskena. Toidu kuumtöötlemine, nt keetmine, aga tapab selles olevad bakterid.
Paljude bakterhaiguste vältimiseks kasutatakse vaktsineerimist. Vaktsiine valmistatakse kas nõrgestatud või surmatud bakteritest, näiteks tuberkuloosi- ja läkaköhavastased vaktsiinid. Kasutatakse ka selliseid vaktsiine, mis sisaldavad bakterite toksiine, näiteks difteeria- ja teetanuse- (ehk kangestuskramptõve-) vastased vaktsiinid. Väljakujunenud bakterhaiguste raviks kasutavad arstid antibiootikume. Antibiootikumid on ained, mis pidurdavad bakterite elutegevust või surmavad neid. Antibiootikumid toimivad tavaliselt väikestes kogustes ja nende mõju on spetsiifiline, st konkreetne antibiootikum mõjub vaid teatud bakteritele.
Uute antibiootikumide kasutuselevõtt on vajalik, sest üha rohkem tõvestavaid baktereid on muutunud vastupidavaks olemasolevate antibiootikumide toimele. Selle põhjuseks on antibiootikumide massiline ja sageli ka kontrollimatu kasutamine nii põllumajandusloomade kui ka inimeste raviks. Antibiootikumiravi peab määrama arst, ise ravimine või juba alustatud ravikuuri katkestamine on ohtlik, sest see soodustab tõvestavatel bakteritel vastupidavuse kujunemist ravimitele. Niisugustest bakteritest on juba palju raskem lahti saada.
Huvitav. Esimene antibiootikum
Esimese antibiootikumi – penitsilliini – avastas inglise mikrobioloog Alexander Fleming 1929. aastal. Avastuse aluseks oli teadlase juhuslik tähelepanek, et hallitusseene vahetus läheduses bakterid kasvada ei saa.
Viiruseid antibiootikumid ei mõjuta ja seepärast ei saa nendega viirushaiget ravida. Küll aga antakse neid viirushaigust põdejale selleks, et ära hoida bakterhaigusi, mis võivad viirustest nõrgestatud organismi tabada.
Ülesanne. Kuidas määratakse raviks sobivat antibiootikumi?
Sageli tehakse enne ravi alustamist kindlaks, milline antibiootikum tõvestava bakteri vastu kõige paremini toimib. Selleks kasvatatakse haigelt võetud baktereid laboris ning jälgitakse, milline oletatavasti sobiv antibiootikum kõige rohkem bakterite kasvu pidurdab.
- 1.
- 2.
Ülesanne. Salmonelloosi nakatumine võib eri vanuserühmades olla erinev
Ühed kõige sagedamini esinevad nakkushaigused on seedeelundite nakkushaigused. Neisse nakatutakse kas bakteritega saastunud toitu süües, saastunud vett tarbides või haigega kokkupuutel. Graafikul on esitatud andmed Eestis 2012. a kolme kuu jooksul salmonelloosi nakatunute kohta. Seda tekitav salmonellabakter põhjustab kõhulahtisust.

- 0–1
- 1–4
- 15–19
- 30–39
- 40–49
- 0–1
- 1–4
- 15–19
- 30–39
- 40–49
Bakterite kaasabil valmivad mitmesugused toiduained
Bakterite kasutusvaldkond on väga lai. Kõige varem hakati baktereid kasutama toiduainete valmistamiseks. Piimhappebakterite abil valmistatakse jogurtit, hapukoort, hapupiima jt hapendatud piimatooteid. Piimhappebaktereid kasutatakse ka kurkide, kapsaste jt aiasaaduste hapendamisel. Äädikhappebakterite abil valmib mikrobioloogiliselt toodetav äädikas (nt veiniäädikas). Nad muudavad käärinud mahlas või veinis leiduva alkoholi äädikaks. Oma roll on bakteritel ka lihatööstuses, kus bakterkultuure kasutatakse salaamivorsti valmistamisel. Ka kõigile teada-tuntud kohvi- ja kakaopuu seemneid kääritatakse algselt bakterite abil.
Bakterite kasutusvaldkond
Keskkonnahoid
Bakterite liigilise koosseisu ja arvukuse põhjal hinnatakse keskkonnaseisundit, nt tõvestavate bakterite sisaldust veekogudes. Suvel võetakse ujumiseks ettenähtud veekogudest regulaarselt proove ja määratakse nendes soolekepikese bakteri arvukus. Kui neid on üle normi, siis on vesi väljaheidetega reostunud ning ujuda ei tohi. Bakterite kiire ainevahetuse ja võime tõttu lagundada väga mitmesuguseid ühendeid saab neid kasutada reovee puhastamisel ja loodusreostuse (nt naftareostuse) likvideerimisel.
Toiduainetööstus
Piimhappebaktereid kasutatakse nt hapendatud piimatoodete valmistamiseks ja köögiviljade hapendamiseks.
Ravimitööstus
Bakterite abil toodetakse mitmesuguseid ravimeid, vitamiine ja vaktsiine.
Sõjandus
Tõvestavatest bakteritest valmistatakse bakterioloogilist relva.
Energeetika
Põllumajanduslike taimsete tootmisjääkide kääritamisel valmistatakse alkoholi, mida lisatakse bensiinile. Bakterite elutegevuse tulemusena moodustunud biogaasi (metaani) kasutatakse kütteks. See tekib nt prügimägedel orgaaniliste ainete lagunemisel bakterite toimel.
Põllumajandus
Bakterjuuretisega valmistatakse silo, bakteritest tehakse taimede kasvu soodustavaid väetisi bakteritega tõrjutakse taimekahjureid.
Huvitav. Elavate bakteritega rikastatud toiduained
Eestis on müügil organismile kasulike piimhappebakteritega rikastatud toiduaineid – biojogurt, biokeefir, biojogurtijäätis. Need toiduained sisaldavad elavaid baktereid, kes toimivad soodsalt meie organismile: soodustavad seedetegevust, kiirendavad toitainete imendumist, vähendavad kahjulike bakterite arvukust soolestikus, tõhustavad organismi kaitsesüsteeme.
Ristsõna vastusest saad teada, mis aine surmab bakteri või pidurdab tema elutegevust.

Elukutse. Toiduainete tehnoloog
Toiduainete tehnoloogid töötavad toiduainetööstuses, toiduainete järelevalves, turunduses, tarbijakaitse organisatsioonides jm.
Nad on spetsialistid, kes tunnevad põhjalikult toiduainete valmistamise tehnoloogiat, loovad uusi tooteid, tagavad toiduainete maitsvuse ja tervislikkuse. Peale selle, et nad peavad teadma väga hästi kõike, mis on seotud toidu ja selle valmistamisega, peavad neil olema ka mikrobioloogiaalased (bakterite ja seente elutegevusest) teadmised, kuidas tööstuslikult toota joogi-, liha-, piima-, pagari- ja kondiitritooteid, maiustusi, konserve jms. Näiteks juustu tootmisel kasutatakse mitmesuguseid baktereid.

Ülesanne. Bakterite paljunemine piimas
Bakterid paljunevad soodsates tingimustes kiiresti, kuid mõne aja pärast nende paljunemine pidurdub ning võib lõpuks seiskuda.
Bakterite paljunemises ja sellele järgnevas elutegevuses saame eristada nelja etappi.

Mis toimub hapnevas piimas?

- Piimas on valke, rasvu ja suhkruid. Piimhappebakterid hakkavad esmajärjekorras kasutama piimasuhkrut.
- Piima maitse ja lõhn hakkavad tasapisi muutuma.
- Selle etapi lõpuks on piim hapnenud: piimal on nüüd hapupiimale omane maitse, lõhn ja olek.
- Piimhapet koguneb üha rohkem ja selle toimel hakkavad bakterid järk-järgult surema.
- Kohanemine. Bakterid peavad sobiva toitaine lagundamiseks vajalikud ühendid esmalt sünteesima. Selles etapis tuvastavad bakterid, milliseid toitaineid keskkonnas on, ja valivad neist selle, millest energiat kõige kiiremini kätte saab.
- Kiire paljunemine. Soodsates tingimustes hakkavad bakterirakud kiiresti jagunema, bakterite arv kasvab kiiresti. Üha rohkem bakterirakke hakkab keskkonda mõjutama ning selles algavad muutused.
- Tasakaalustumine. Moodustuvate bakterirakkude arv ja surevate rakkude arv on enam-vähem võrdne, st bakterite arvukus keskkonnas püsib stabiilne. Bakterite arvukus on saavutanud kõrgseisu ja seetõttu muutub keskkond nende elutegevuse tulemusena üha rohkem.
- Rakkude hukkumine. Bakterite arvukus hakkab langema, sest rakke sureb rohkem, kui tekib uusi. Lõpuks uusi rakke enam eriti ei moodustugi. Põhjusi võib olla mitu: jääkained kuhjuvad, keskkonnatingimused muutuvad või toitained lõpevad otsa.
- Piimhapet
- Rasvu
- Suhkruid
- Valke
- Piimhape
- Rasvad
- Suhkrud
- Valgud
Küsimused ja ülesanded
- Kirjelda, kuidas osalevad bakterid aineringes.
- Milliseid toiduaineid saab bakterite osalusel valmistada?
- Võrdle steriilimist ja pastöörimist. Leia kaks paari erinevusi.
- Võrdle inimorganismis elavate kasulike ja kahjulike bakterite toimet.
- Kuidas saab vältida nakatumist bakterhaigustesse?
- Kus inimese organismis bakterid elavad? Mis võib nende hulka a) suurendada, b) vähendada?
- Too erinevaid näiteid igapäevaelu olukordadest, kus puutud kokku bakteritega. Erista soodsat ja ebasoodsat toimet.
- Analüüsi, millised ohud mõjutavad inimest, kelle kehas häviks enamik bakteritest.
- Millised tagajärjed oleksid loodusele ja majandusele, kui maailmast kaoksid kõik bakterid? Too kummagi kohta kaks näidet.
- Kirjuta lühiülevaade ühe bakteritest põhjustatud nakkushaiguse kohta (kes seda põhjustab, kuidas inimest kahjustab jms), mille vastu saab inimesi vaktsineerida. Vaata näiteks http://www.vaktsiin.ee, http://www.terviseamet.ee/nakkushaigused/uudised.html