Lahustuvus kui aine omadus

Otsime seletusi

Miks meid peaaegu igal sammul ümbritsevad lahused?

Lahuse mõiste ja koostis

Igapäevaelus ümbritseb meid palju erinevaid lahuseid. Nendeks on looduslik vesi ja paljud kosmeetika­tarbed, vedelad ravimid, nagu joodi­tinktuur ja suu­loputus­vedelikud, karastus­joogid, akuhape jne. Hiiglaslikku lahuse­mahutit kujutab endast maailma­meri, mis sisaldab isegi kulda, ligi­kaudu 1,5 kg iga meie planeedi elaniku kohta. Levinuima seisu­koha järgi tekkis ka elu Maal esialgu lahuses.

Kui puistata suhkrut või soola vette, peenestub see üli­väikesteks suhkru või soola osakesteks, mis jaotuvad ühtlaselt vees. Suhkru või soola osakeste ühtlase jaotuse tõttu on ka kogu suhkru- ja soola­lahus ühtlaselt magusa või soolase maitsega. Teisiti öeldes, suhkur või sool lahustusid vees ning tekkis lahus. Lahustumise kiirenda­miseks võib suhkrut või soola juba eelnevalt peenestada. Toodud näites on suhkur või sool lahustunud ained ning vesi lahusti. Igasuguse lahuse koostist saab väljendada alltoodud kujul.

Lahusti + lahustunud aine(d) = lahus

Lahusti

Lahustiks on niisiis enamasti vedelik ning seda on tunduvalt rohkem kui lahustunud ainet. Merevees on palju rohkem vett kui vees lahustunud sooli ja gaase. Lahuseid, milles lahustiks on vesi, nimetatakse vesi­lahusteks. Lisaks veele on head lahustid ka etanool (piiritus), eeter ja atsetoon. Kui mõlemad lahuse komponendid on vedelikud, loetakse lahustiks seda komponenti, mida on rohkem. Laua­äädika valmistamiseks võetakse vett ligikaudu 10 korda rohkem kui kanget äädikat. Järelikult vesi on antud juhul lahusti.

Lahustatav aine

Lahustatav aine võib olla kas tahkes, vedelas või gaasilises olekus. Tahkes olekus on näiteks suhkur, sool ja sooda, vedelas olekus äädik­hape ja piiritus, gaasilises olekus aga süsi­happe­gaas karastus­jookides.

Lahused koosnevad lahustist ja lahustatavast ainest.
Lahustatavaid aineid
Soolamäed Santa Pola järve kaldal Hispaanias ja Surnumere põhjas ning kallastel

Lahus

Looduslikust veest kui lahusest toodetakse mitmeid erinevaid aineid, sealhulgas keedu­soola. Viimast saadakse vee aurustamisel väikestest basseinidest päikese­soojuse toimel. Sellist keedu­soola tootmise menetlust mere­veest kasutati Hiinas juba 2200 aastat eKr.

Kõige omapärasem lahuse reservuaar Maal on Surnu­meri. Mitme­suguste vees lahustunud ainete kõrge sisalduse tõttu on Surnu­mere vesi nii suure tihedusega, et kannab vabalt oma pinnal täis­kasvanud inimest. Ujumis­oskus ei ole seejuures vajalik. Keemia seisu­kohalt on Surnu­meri hindamatu toorme­allikas. Veest eraldatud ainetest toodetakse mitmeid uusi aineid, seal­hulgas broomi.

Lahustuvus

Otsime seletusi

Kas keevas vees lahustub rohkem keedusoola kui külmas vees?

Lahustuvus on igale ainele iseloomulik omadus. Kui keedu­sool ja suhkur lahustuvad vees hästi, siis jood lahustub vees vaid tühisel määral. Vähe lahustub vees ka lubi. Ehkki nii keedusool kui ka suhkur lahustuvad vees hästi, on nendegi lahustuvuses suuri erinevusi.

Lahustuvus on aine omadus moodustada antud lahustis lahuseid.

Ainete liigitus vees lahustuvuse järgi

Kui 20 °C juures lahustub 100 grammis vees 36 grammi keedusoola, siis suhkrut võib samas koguses vees lahustada 204 grammi. Toodud arvude põhjal võime öelda, et suhkru lahustuvus ületab umbes kuue­kordselt keedu­soola lahustuvuse.

Lahustuvus näitab, mitu grammi ainet on võimalik antud temperatuuril lahustada 100 grammis vees.

Lahustuvuse järgi jagatakse aineid lahustuvateks ja praktiliselt lahustumatuteks. Lahustuvad ained omakorda liigitatakse hästi lahustuvateks ja vähe­lahustuvateks. Hästi lahustuvad vees juba eespool nimetatud suhkur ja keedusool, vähe­lahustuvate ainete hulka kuulub näiteks lubi. Vees ei lahustu praktiliselt ei liiv ega klaas.

Jood piirituses – hästi lahustuv aine, ​
​jood vees – vähelahustuv aine

Ainete lahustuvus ei sõltu ainult lahustunud aine iseloomust, vaid oluline on ka lahusti iseloom. Vees lahustuvuse järgi tuleb joodi pidada vähe­lahustuvaks aineks. Piirituses aga lahustub jood hästi, andes pruunika värvusega lahuse.

  • lahustuv
  • vähelahustuv
  • praktiliselt mittelahustuv

liiv

etanool

keedusool

jood

suhkur

klaas

Lahusti

Värv

Teksa­riie

A

Lahustub

Lahustub

B

Ei lahustu

Lahustub

C

Lahustub

Ei lahustu

D

Ei lahustu

Ei lahustu

Triin valis lahusti.

Lahustuvuse sõltuvus temperatuurist

Kui võrrelda suhkru lahustuvust jahedas (20 °C) ja kuumas vees (60 °C), siis näeme, et kuumas vees lahustub suhkrut rohkem kui jahedas vees. Järelikult on kõrgemal temperatuuril suhkru lahustuvus suurem kui madalal temperatuuril. Seejuures lahustub keemis­temperatuurini kuumutatud vees suhkrut kaks korda rohkem kui toa­temperatuuril hoitud vees. Pidage meeles, et temperatuuri tõstmisel lahustub suhkur kiiremini kui toa­temperatuuril.

Keevas vees lahustub suhkrut kaks korda rohkem kui toasoojas vees.

Enamiku tahkete ainete ja vedelike lahustuvus temperatuuri tõustes kasvab.

Igal reeglil on erandeid. Ka tahkete ainete hulgas leidub selliseid, mille lahustuvus soojendamisel ei muutu või väheneb. Viimati mainitud ainete hulka kuulub näiteks lubi. Vask­vitrioli kui tahke aine lahustuvus kasvab temperatuuri tõustes silma­nähtavalt. Keedusoola lahustuvus temperatuuri muutudes jääb peaaegu samaks. Soolvee kuumutamisel ei lahustu rohkem soola. Küll aga kiirendab soojendamine soolvee valmimist. Sellest, mille järgi otsustada, kuidas sõltub tahkete ainete lahustuvus tempera­tuurist, räägime lähemalt järgmises paragrahvis.

Gaaside lahustuvus

Hoopis teisiti käituvad temperatuuri tõstmisel gaasid. Nende lahustuvus soojendamisel väheneb. Tuues veenõu külmast sooja ruumi, tekivad veenõu seintele õhu­mullikesed.

Ruumis seismisel eralduvad kraaniveest õhumullikesed.

Gaaside lahustuvus temperatuuri tõustes kahaneb.

Gaaside lahustuvus sõltub ka rõhust – rõhu alanemisel gaaside lahustuvus väheneb. Küllap igaüks on märganud süsi­happe­gaasi energilist eraldumist limonaadi-, mineraalvee-, kalja- või mis tahes teise karboni­see­ritud joogi pudeli avamisel. Pudeli avamisel rõhk langeb, gaasi lahustuvus väheneb ning gaas eraldub silmaga nähtavate mullikestena.

Karboniseeritud jookide pudelite avamisel soojas ruumis ole ettevaatlik – temperatuuri tõstmisel ja rõhu alanemisel gaaside lahustuvus väheneb.

Jätame meelde!